Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
16 Ocak 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Moda ve Stil - Erkeklere Özel Kol Düğmeleri
Kol Düğmesi Tarihi

Kol düğmeleri, kişinin kıyafetine ışıltı veren ve aynı zamanda eşsiz kişiliğini vurgulayan şık ve zarif aksesuarlardır. Günümüzde, kol düğmeleri çoğunlukla takım elbise veya smokin gibi resmi kıyafetlerle kullanılmaktadır. Diğer taraftan, günlük veya rahat kıyafetlerle de kol düğmesi kullanan bir kesim mevcuttur.
Kol düğmeleri, erkeklerin dantelli manşetlere ve süslü fıfırlara sahip gömlekleri giydikleri 17. yüzyılda kullanılırdı. Kurdele ve ipler ise, manşetleri bilek etrafında bir arada tutmak için kullanılmıştır. Zaman geçtikçe, erkekler kurdele ve iplerin yerine her iki ucunda gümüş ve altın düğmeler olan zincirler kullanmaya başlayarak bir yenilik getirdi. Bu zincirler gömlek manşetlerindeki deliklerden geçirilerek manşetleri bir arada tutuyordu. Bu, kol düğmelerinin bilinen ilk halidir.
17. yüzyılının sonunda, bu iplerin yerini değerli metallerden yapılmış, pahalı taşlar ve kristallerle bezenmiş düğmeler aldı. Ancak, bu el yapımı kol düğmelerini sadece seçkin ve varlıklı sınıflara mensup kişiler alabiliyordu.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber, her çeşit kol düğmelerinin seri üretimi kolaylaştı. 19. yüzyılının sonlarına doğru, George Krementz düğmelerin ve kol düğmelerinin seri üretimini sağlayan bir makina icat etti, ve böylece kol düğmesi maliyetlerinin düşürülmesi ile kitle pazarlar tarafından talep edilmesine olanak sağladı. Bu yıllarda, orta sınıf kol düğmesi kullacıları kimliklerini ve stillerini ifade etmek için kol düğmesini tercih etmeye başladı.
Aynı zamanda, gömlek üreticileri süslü fırfırlı gömleklerin üretimini bırakarak çift manşet olarak da bilinen Fransız manşetli gömlekler üretmeye başladı. Bu değişim, Fransız manşetler üzerinde çok şık ve zarif görünmesiyle beraber kol düğmelerine duyulacak bir tutkunun doğmasına bir yol oldu. Sonuç olarak, Fransız manşet modası çok popüler oldu ve günümüze kadar da böyle kaldı.
20. yüzyılın başlarında, kol düğmesi stilleri değerli taşlar ve mücevherlerden mineli tasarımlara doğru kaydı. Mineleme ile kol düğmesi tasarımcıları, yaratıcılıklarını yansıtabilecekleri daha özgün tasarımlar ortaya koymaya başladı.
Kol düğmesi kullanımı zirve yaptı ve 20. yüzyılın ortalarına hakim oldu. 1970’lerde manşetlerinde düğmeler olan gömleklerin kullanıma başlanmasıyla popüleritesini yitirdi. Toplumun sadece küçük bir kesimi kol düğmesi kullanmaya devam etti. Ancak, 1990’larda zaman zaman kol düğmeleri tekrar ortaya çıkmaya başladı ve bu zamanlarda kadınlar kendi stillerini ve kişiliklerini vurgulamak için kol düğmelerini sahiplendiler.
Bugün her şekil, boyut, stil ve malzemeden kol düğmeleri bulunabilmektedir. Platinden ve rodyumdan yapılmış daha makul fiyatlı kol düğmeleri gittikçe popüler olmasına rağmen, hala günümüzde altın ve gümüş kol düğmelerinin kullanımı yaygındır. Bu arada, elmas ve değerli taşlarla bezenmiş kol düğmeleri hala popüleritesini koruyarak inci, oniks, mine ve fiber optik gibi daha ucuz çeşitlerine meydan okumaktadır


kol dugmeleri
kol dugmeleri1kol dugmeleri3kol dugmeleri4

kol dugmeleri5
kol dugmeleri7kol dugmeleri8kol dugmeleri11


kol dugmeleri12
kol dugmeleri13
Son düzenleyen Safi; 30 Ağustos 2017 02:00
Sen sadece aynasin...