Arama


SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
20 Ocak 2012       Mesaj #3
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

iletken maddelere gazlardan örnek verir misiniz?

Gazlar normal şartlar altında yalıtkandır. Fakat uygun şartlar sağlanarak iletken hale getirilebilir. Gazlardaki iletkenlik, sıcaklıkla doğru, basınçla ters orantılı olarak değişir. Basıncı düşürülen gazlar elektrik akımını iyi iletirler. İçinde basıncı düşürülmüş gaz bulunan flüorsan ve neon lambaları günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılır.

Gazlarda iletim: Pilin kutuplan birbirine yaklaştırıldığında, aralarında bir kıvılcım oluşur. Bu, havada elektrik iletiminin görünür belirtisidir. Ancak, kıvılcımın görülmesinden önce, kıvılcımın oluşmasında rol oynayan bir «görünmeyen Hava, yüksüz gaz atomları ile moleküllerinden oluşur. Gaz atomlarının hareketlerinden (gazın sıcaklığına bağlı ısıl enerji) dolayı, elektronları atomların dış yörüngelerinden koparan çarpışmalar olur. Bu olay, serbest elektronlar ve artı iyonlar (elektronlarını yitirdikleri için artı) oluşturur. Elektrik alanında, artı iyonların ve elektronların hareketleri, küçük bir elektrik akımı yaratır (bir amperin 10 ,2'de birinden küçük).
Elektriksel alanın kuvveti' arttıkça, elektronlar, çarpıştıkları atomlardan daha çok elektron kopartabilecek yüksek hızlara ulaşırlar. Böylece, daha çok elektron ve artı iyon ortaya çıkar. Tıpkı bir kartopun-dan çığ oluşması gibi, akım hızla artar.
Ayrıca, katoda ulaşan bazı artı iyonlar, metalden elektron koparacak düzeyde enerjiye ulaşarak, boşaltım akımını daha da artırır. Gaz daha çok uyarılır, sıcaklık artar ve bu enerjinin bir bölümü IŞIK foton-ları olarak yayılır. Gazdaki boşalım, görünür hale gelir.
İki elektrot arasındaki hava basıncı azaltılırsa, akımın geçmesi için çok daha düşük bir gerilim yeterli olur. Bunun nedeni, ne yoldan olursa olsun, serbest duruma geçen elektronların, seyrek gaz tanecikleriyle hiç çarpışmadan yüksek hızlara ulaşma olanağı bulmalarıdır (basınç, hava taneciklerinin sayısını artırdığından, hızlanmayı engelleyen bir etmendir). Böylece, yeterli enerjiyle atomları iyonlaştıran ve yoğun bir ışık oluşturan çarpışmalar gerçekleşir. Bu tür i-yonlaşmanın başlıca örnekleri arasında, reklam ışıklarında ve sokak lambalarında kullanılan DEŞARJ TÜPÜ sayılabilir.
..