Arama

Depresyon Nedir? - Tek Mesaj #16

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
21 Ocak 2012       Mesaj #16
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Depresyonun Çeşitleri Nelerdir?


Depresyon çeşitleri, majör depresyon (ağır depresyon), minor depresyon (hafif depresyon), kronik depresyon (hafif seyreden ama uzun süren depresyon), klinik depresyon (hastanede yatılı tedavi gerektiren ağır depresyon), manik depresyon (bipolar bozukluk, iki uçlu depresyon), mevsimsel depresyon (kışın ya da yazın beliren, diğer mevsim geçen depresyon), psikotik depresyon (gerçek dünyadan hafif bağın koptuğu, antipsikotiklerle tedavi edilen, şizofreni ile karıştırılabilen depresyon).

Depresyon Ne Değildir?
  • Depresyon ile ilgili bazı doğru bilinen yanlışlar vardır.
  • Depresyon kişilik zayıflığı değildir.
  • Depresyon zeka geriliği değildir.
  • Depresyon delilik değildir.
  • Depresyon tedavisi zor bir hastalık değildir.
Depresyon, kısa süren bir sıkıntı hali değildir. Ciddi bir hastalıktır, ciddi olarak ilgilenilmesi ve tedavi edilmesi gerektirir.
Her ben depresyondayım diyen de depresyonda değildir. Depresyon çok sıkıntı veren, başedilmesi oldukça güç bir hastalıktır. Kısa süren aşk acısı, sıkıntı, bunalım, ergenlik dönemindeki kaprisler, sorunlar geçici problemlerdir.

Rakamlarla Türkiye’de Depresyon


Depresyon çağın hastalığı oldu çıktı. yaşanan stres gerginlik, iş, aşk, vs yaşamlarımızın sonucunda bunalıma girmemiz çok kolaylaştı. Bununla baş edebilmenin en iyi yolu önce kendimize değer vermek.. Uzmanlar sağlıklı beslenmenin de büyük faydası olduğuu söylüyor. Araştırmlara göre ise her 10 kişden 3ü depresyonda !

Rakamlarla Türkiye’de DepresyonAraştırmaya katılan her 10 kişiden 3’ünün kendini sürekli olarak üzüntülü ve umutsuz hissettiği, daha önceleri zevk alarak yaptığı aktivitelerden artık hoşlanmadığı ve çevresindeki olaylara ilgisiz kaldığı görülmüştür. Katılımcılar yine aynı oranda, fiziksel herhangi bir sıkıntısı olmamasına rağmen hareketlerinde aşırı bir yavaşlama olduğunu veya tam tersine içindeki rahatsızlıktan dolayı aşırı hareket etmeye başladığını, kendisine olan değer ve güvenin azalarak sürekli kendini eleştirmeye ve suçlamaya başladığını, dikkatini toplama ve yeni birşeyler öğrenmenin zorlaştığını, hatta günlük kararlar vermekte bile zorlandığını belirtmişlerdir.


Katılımcılar arasında en yoğun olarak belirtilen sorunlardan birisi uykuya ilişkin olmuştur. Yaklaşık her iki kişiden biri uykuya dalma, uyanamama veya çok erken uyanma gibi çeşitli uyku sorunları yaşamaktadır. Yine her iki kişiden biri, fiziksel olarak ağır bir iş yapmasa dahi kendini sürekli yorgun ve halsiz hissetmektedir.
Ayrıca her 5 kişiden 1’i, iştah ve kilo konularında sorun yaşamaktadır. Daha da önemlisi her 5 katılımcıdan 1’i, yaşama sevincinin ve hayata bağlılığının olmadığı cevabını vermiştir.

Verilen tüm cevaplar genel olarak incelendiğinde, katılımcıların %28’inin depresyonda olma ihtimali görülmektedir. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği genel rakamlara göre oldukça yüksektir.
Araştırma sonuçlarına dayanarak depresyon belirtilerinin farklı özelliklere göre nasıl değiştiğine baktığımızda ise, bayanlarda erkeklere göre ve bekarlarda evlilere göre biraz daha fazla olduğu görülmüştür. Üst yaş grubundan genç yaş grubuna ve üst gelir düzeyinden alt gelir düzeyine doğru gidildikçe, depresyon ihtimalinin yükseldiği araştırma sonuçlarında ortaya çıkmıştır. Ayrıca kişilerin eğitim düzeyi azaldıkça depresyon belirtilerinin arttığı çıkan diğer sonuçlar arasındadır.
Son düzenleyen Safi; 19 Haziran 2016 00:04
Sen sadece aynasin...