Arama

Doğal Afetler - Çığ - Tek Mesaj #6

LaDyGaGa - avatarı
LaDyGaGa
Ziyaretçi
21 Ocak 2012       Mesaj #6
LaDyGaGa - avatarı
Ziyaretçi
Çığ
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çığ
, farklı nedenlerden dolayı dağdan aşağıya doğru kayan büyük kar kütleleridir. Bol kar yağışı olduğunda, taze kar tabakasının alttaki eski tabakayla iyi kaynaşmaması sonucu,rüzgarın kaldırdığı büyük bir kar kitlesinin aşağı inerek alttaki kar tabakası üzerinde kayması sonucu, ve bir hayvan veya kayakçının oynak kar tabakasını çiğneyerek harekete geçirmesi sonucu çığ oluşabilir.

Önlemler

  1. Çığ sırasında bir aracın içinde bulunuyorsanız motoru durdurun.
  2. Araçtaki oksijen miktarını korumak için sigara içmeyin ve ateş yakmayın.
  3. Telsiz varsa çağrı yapın ve telsizi alıcı konumunda sürekli açık tutun.
  4. Dışarı korna ve ışık verecek herhangi bir alet faydalı olabilir.
  5. Araçta bir çubuk veya benzeri bir alet varsa bunu kar içinde yukarı doğru batırıp kurtarmaya gelecek olanların çubuğu görmelerini sağlayabilirsiniz.
  6. Son olarak aracı çevreleyen karı kazmaya çalışın. Ancak, kazarken kendinizi güvende hissetmiyorsanız araç içinde kalmanız daha emniyetlidir.
  7. Eğer bir aracın içinde iseniz panik yapmayın.Arabanın kapısını yavaşça açmaya çalışın.Açılmıyor ise herhangi bir camı(ön ve arka cam hariç) ayağınızla kırın ve kırılma ile birlikte gelen bir miktar karı elinizle arabada bulunan başka bir yere atın.Eğer kar şiddetli geliyor ise kırdığınız yere sırtınızla siper edin.Yanınızda birisi var ise ondan yavaşça karları başka bir yere koymasını isteyin.Yılmadan devam edin.Dökülme durduğunda yavaşça camdan yukarıya doğru kazmaya başlayın.Topladığınız karları arabanızda boş bulunan herhangi bir yere biriktirin.Açıklığa vardığınızda telefonunuz çekiyor ise hemen operatörünüzde mevcut bir sistem olan "yer tespit etme" fonksiyonunu operatörünüzün belirtmiş olduğu numaraya mesaj göndererek aktif hale getirin.Yerinizi öğrendiğinizde ilgili kurumları arayın ve bilgileri mümkün olduğunca açık vermeye çalışın.Dışarı çıktığınızda eğer gece ise korunaklı bir yer bulun.Dağlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.Enerjinizi harcamayın.Kaybolma tehlikesi daha da artabilir,karanlıkta kaybolabilirsiniz.Sabahı bekleyin ve en yakın yerleşim merkezini bulmak için etrafı keşfetmeye başlayın.Telefonunuz çekiyor ise yine aynı adımları uygulayın.
  8. Çığın oluşabileceği yerlere ev kurmayın.