Arama


miva_avim - avatarı
miva_avim
Ziyaretçi
25 Ocak 2012       Mesaj #19
miva_avim - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı devletinde İstanbul'un fethinden 1579'da Sokullu Mehmet Paşa'nın ölümüne kadar geçen zamana "Yükselme Dönemi" denir.
Bu dönemde devlet bütün kurumlarını tamamlamış ve yaptığı genişleme ile bölge devleti olmaktan çıkarak dünya devleti haline gelmiş ve o dönemin en büyük ve en güçlü devleti olmuştur.
Osmanlı padişahlarına Orta Asya geleneğine uygun olarak "han" ve "sultan" unvanları verilmiştir. Halifelik haklarının Osmanlı ailesine geçmesinden sonra padişahlar "halife" unvanını da kullanmışlardır.
Tarihte pek çok imparatorluk kurulmuştur. Bu imparatorlukları iki kısma ayırabiliriz. Birinci kısım imparatorluklar çeşitli nedenlerle kendini idare etme yeteneğini kaybetmiş, coğrafi ve ekonomik etkilerle çözülmeye yüz tutmuş kavimleri, devletin içine katar. Böylece güçlü bir imparatorluk doğmuş olur. Bunlar halkı öncesine oranla iyi yönetirse yüzyıllarca süren bir egemenlik kurarlar, fakat çevrelerini etkileme özellikleri yoktur.
İkinci kısım imparatorluklar ise, pek çok millet üzerinde egemenlik kuran ve onları çeşitli biçimlerde etkileyen imparatorluklardır. Dünya tarihinin yönlenmesinde büyük roller oynamışlardır.
Bugünkü Avrupa'nın kültür ve siyaset yapısı Roma İmparatorluğunun getirdiği mirastır. Balkan Yarımadası ve Orta Doğu ise, bugünkü yapılarını yüzlerce yıllık, Osmanlı Devletinden almışlardır.
Hiç şüphe yoktur ki tarihte en fazla devlet kuran millet Türklerdir. Bu devletler içinde pek çok imparatorluk vardı. Bu imparatorluklar arasında en uzun süre yaşayanını Osmanlılar kurup geliştirdiler.
Yükselme Dönemi Padişahları
1- II. Mehmet (Fatih)
1451-1481
2- II. Bayezid (Veli)
1481-1512
3- I. Selim (Yavuz)
1512-1520
4- I. Süleyman (Kanunî )
1520-1566
5- II. Selim (Sarı)
1566- 1574
6- III. Murat
1574-1595