Arama

İdil - Şırnak - Tek Mesaj #1

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
26 Ocak 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
İdil - Şırnak

Coğrafi Yapı

Idil’in kurulusunda tarihi, cografi özellikler etkili olmustur. Sehrin Cizre Ilçesine ve Suriye sinirina olan yakinligi ve Topografik özellikleri ilçenin tarihinde önemli bir rol oynamistir.


Idil’in kuzey ve kuzey batisi daglik ve engebelik, güneyi ise ovalik bir arazi özelligini gösterir. Arazi yapisi Ilçenin kuzeyinden güneyine dogru alçalarak daglik ve engebelik yapidan, düz ovalarin yer aldigi bir görünüse bürünür. Sehir, bu iki farkli unsurun ortasinda, yükseltileri fazla olmayan tepelerin üzerinde kurulmustur.

Idil Ilçesi Güneydogu Anadolu’nun dogusunda bulunmaktadir. Ilçenin Yüzölçümü 1224 km² olup, rakimi ise; 773 metredir. Idil Ilçesi Sirnak Iline 75 kilometrelik bir yol ile baglidir. Dogusunda Cizre, batisinda Nusaybin ve Midyat Ilçeleri, Kuzeyinde Dargeçit ve Güçlükonak Ilçeleri ile güneyde Suriye Arap Cumhuriyeti bulunmaktadir. Ilçenin Suriye ile 24 kilometre siniri olup sinir kapisi bulunmamaktadir.

Iklim;

Karasal iklimin egemen oldugu Idil’de yazlari kurak ve sicak, kislari soguk ve yagisli geçer. Yagislar genellikle kislari kar ve yagmur olarak düser. Yillik ortalama m²’ye 633.5 mm3 yagis düstügü saptanmistir. Yagis yüklü bulutlar ve rüzgarlar genellikle güneydogu istikametinden gelir.

Bitki Örtüsü;

Bitki örtüsü bakimindan Ilçemiz, fakir bir yapiya sahiptir. Idil-Midyat yolu güzergahi ile güney bati ve bati bölgelerinde meselik alanlar mevcuttur. Bilinçsiz kesim nedeniyle bu meselik alanlar da, giderek tükenmeye yüz tutmaktadir. Bu alanlar disinda Ilçe geneli bozkir bir görüntü arz eder.

Hidrografya;

Ilçemizin kuzeyindeki Dicle nehri, Ilçemiz ile Güçlükonak Ilçesi arasinda dogal bir sinir olusturur. Ayrica Ilçenin muhtelif bölgelerinde baharda yagan ve eriyen kar sularini toplayan, yazin da kuruyan bir kaç dere yatagi mevcuttur. Bunlarin belli baslilari Dupiç ve Saklan dereleridir

İlçede Karasal İklim hüküm sürmekte, bitki örtüsü bakımından zengindir, fakat ekolojik dengenin insan etmenli olarak hızla bozulması şehrin git gide çoraklaşmasına neden olmuştur. Mardine 60 km uzaklıkta olan ilçe Suriye sınır kapısına 24 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.224 km²'dir.

İlçe 17 yıl beledıye baskanlıgı yapan suryanı şükrü tutuş,un sayesınde güzel bır gelişme göstermiştir. Şükrü tutuş'un 17 Haziran 1994'te öldurulmesıyle iş hacmini ve süryanilerı kaybetmiştır. İdil'in en büyük isadamı da olan tutuş öldulmesıyle bırlıkte ıdıl ıs gucunude kaybetmıstır. Genclerımız dısarıya calısmaya gıtmeye mahkûm olmuslardır. İdıl'e şükrü tutuş gıbı ıkı degıl bır kışıye ıhtıyacı vardır. Yoksa İdıl bır kayıptır.

2007 yılı genel nufus sayımına göre toplam nufusu 60.973'tür. İlçe nufusu da yaklaşık olarak 23.200'dir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; buğday, mercimek, arpa, nohut ve üzüm gelmektedir. İlçe, Süryanilerin yoğun yaşadığı dönemlerde, üzüm bağları ve şarap yapımıyla ün kazanmıştır. Ancak Süryani kesimin Avrupa'ya ve çevre illere göç etmesi nedeniyle bu alanda bir durgunluk yaşanmaktadır. İlçe belli başlı ailelerin oluşturduğu çok verimli bir mozaiğe sahiptir. Halen idilde yaşamakta olan çok az sayıda süryani aile mevcuttur. Şırnak ilinin eğitim ve öğretim alanındanüfüs oranına göre en başarılı ilçesi konumundadır. Yeni yeni restoreedilen taş evleriyle tarihi bir görünüme kavuşan idil özellikle ulaşım açısından önemli bir konuma sahiptir. 2011'de tammlanması beklenen şırnak Havaliman'nın ilçe ekonomisine olumlu bir etki yapacağı tartışmasız bir gerçektir.


23s4g

23s4k