Arama

Sivaslı - Uşak - Tek Mesaj #1

HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
29 Ocak 2012       Mesaj #1
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
Sivaslı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sivaslı, Uşak ilinin bir ilçesidir.

Tarihi
Sivaslı 1953 yılına kadar Uşak’a bağlı bir nahiye iken, 15 Temmuz 1953’te Uşak’ın il olmasıyla birlikte ilçe olmuştur.

Coğrafi yapısı

Girişten çıkışa kadar engebelidir. Sivaslı, Ege bölgesinde (İç Batı Anadolu) Uşak iline bağlı bir ilçedir. Uşak'ın güneydoğusunda ve Uşak-Denizli Devlet Karayolunun 35 kilometresinde Bulkaz Dağları'nın eteklerinde kurulmuştur. 38-39 derece enlem, 29-30 derece boylam çizgileri arasındadır.
Sivaslı; kuzeyde Uşak Merkez İlçe, kuzeyde Banaz, doğuda Afyon'un Hocalar ilçesi, güneyde Denizli'nin Çivril ilçesi, güneybatıda Karahallı ilçesi, batıda Merkez ilçe toprakları ile çevrilidir.
İlçenin doğusunda Bulkaz Dağları mevcuttur. Bu dağlar Denizli-Uşak il sınırının olduğu yerde Kuruçay vadisi ile ikiye ayrılmış olup, güney kısmına Bulkaz Dağı, kuzey kısmına da Kocadağ adı verilir. Diğer yandan Afyon-Uşak doğal il sınırını oluştururlar. Yüksekliği 1990 metredir.
İlçenin geriye kalan arazisi genellikle düz olup, yer yer engebelidir. Topraklarından Büyük Menderes nehrinin bir kolu olan Banaz Çayı geçmektedir. Sivaslı 2. sınıf deprem bölgesinde bulunmaktadır.

Bitki örtüsü

Bitki örtüsünü bozkırlar ve çalılıklar teşkil eder. Dağlarda ise orman alanları geniş yer tutar. Ormanlarda en çok çam, ardıç ve meşe ağaçları bulunmaktadır.

İklim

İlçede İç Batı Anadolu Bölümü'nde hakim olan karasal iklim hüküm sürer.

Nüfus

Son nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu; ilçe merkezi, kasaba ve köylerle birlikte 21.827'dir.
Ekonomi

İlçenin geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve nakliyeciliktir. İlçe ekonomisinde 1960’lı yıllardan sonra Avrupa'ya işçi olarak giden kişilerin getirileri de önemli yer tutmaktadır. Bunların dışında ilçede; dokumacılık, halı-kilim, testi-bardak ve mermer ocakları gibi işletmeler de mevcuttur. Sivaslı’nın sucuk ve çileği çok meşhurdur. Her yıl Haziran ayının başında Çilek Festivali düzenlenir.
===Tarım===]]; tahıllardan arpa, buğday, mısır; yağlı tohumlulardan susam ve haşhaş yetiştirilen tarım ürünleri arasındadır.

Hayvancılık

İlçede hayvancılık da gelişmiştir. Koyun, kıl keçişi ve sığır en çok beslenen hayvanlardır. Son yıllarda kümes hayvancılığı ve arıcılık da yapılmaktadır.

Turizm


Mesire Yerleri

Evrenli Mesire Yeri
Sivaslı ilçesinin 1 km doğusunda Bulkaz Dağı'nın eteklerinde bol sulu ve ağaçlıklı bir yerdir.Her sene burada çilek festivali olur.

Tarihi ve arkeolojik yerler

Payamalanı ve Selçikler beldesindeki Sebaste Harabeleri ilçenin tarihi zenginlikleri arasındadır.

Payamalanı

Sivaslı ilçesine 8 km uzaklıkta olup klasik devir yerleşim alanıdır. Dört tepe üzerine kurulmuş olan şehrin büyük bir mezarlığı ve iki kilisesi vardır.B izans zamanına beşiklik eden selçikler çok güzel yerdir.

Eğitim

İlçe merkezinde 1 adet meslek yüksek okulu(Yenisinin İnşaatıda Bitmiş Durumdadır), 1 adet Düz lise, 4 ilkögretim okulu bulunmaktadır.
Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..