Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ocak 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Et:Kediler her türlü eti sever. Çok yağlı olmamak şartıyla her çeşit eti pişmiş ve küçük parçalara ayrılmış olarak verebilirsiniz.

Balık
Menüde balık varsa mutlaka pişmiş olmalı. Çiğ balık Bl vitaminini etkisiz hale getiren thiaminase adlı bir enfar
zim içerdiğinden kedinize çiğ balık yedirmeyiniz. Eğer haşlayıp verirseniz içindeki besleyici maddeler ölür. En iyisi ızgara yaptıktan sonra vermektir. Besin değeri yüksekhazmı kolay ve fosfor açısından oldukça zengin olan balığı verirken kılçıkların ayıklanmış olmasına dikkat edin!

Tavuk
Kedi tavuğu da çok sever. Hazmı kolaydır ve orta derecede kalorilidir. Kemiklerin mutlaka ayıklanması gerekir. Özellikle ishal olan kediler için yararlıdır.

Sakatat
Kediler sakatata bayılır. Akciğer kalori açısından daha düşüktür. Zayıflaması gereken kedilere verilebilir. Ancakvitamin ve protein açısından çok zengin olan karaciğerde yüksek miktarda A vitamini bulunduğundan haftada ancak bir-iki kez verilmelidir.

Tüm canlıların beslenmesinde çeşitlilik şarttır. Tek yönlü beslenmek bütün canlılar için zararlıdır. Etin yanı sırasüt beyaz peynir yumurta ve sebze de gereklidir. Kedi önceleri sebzeye itiraz edebilir ancak sebzeler köfte içinde ezilerek yedirilebilir.

Yavru Kedilerin Beslenmesi

Yavru kediler 6 haftalık olana kadar anneleri tarafından emzirilmelidir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve gerekli vitamin-mineral gereksiniminin karşılanabilmesi açısından anne sütü büyük önem taşır. Bu dönemin sonunda, yavrunun annne sütünden ayrılmasına yardımcı olmak için ılık su ile yumuşatılmış kuru mama verilebilir. Mamaya karrıştırılan su miktarı yavaş yavaş azaltıldığında, yaklaşık 1 hafta içerisinde yavru kediniz artık annesinden ayrı bağımsız beslenmeye hazırdır.Dişlerinin sağlıklı gelişmesi ve hayat boyu sağlıklı bir diş yapısına sahip olması için kedinizin dişleriyle parçalayabileceği derecede sert gıdalarla beslenmesinde büyük yarar vardır.

Yetişkin Kedilerin Beslenmesi

Besinlerini az ve sık almaya eğilimli olmalarına rağmen mamasını iki öğün halinde vermeniz önerilir. Verilecek günlük miktar ise kedinin boyutu, kilosu ve hareketli olup olmamasına göre değişir. Hareketli ve iri yapılı kediler hareketsiz ve küçük kedilere oranla daha fazla veya daha yüksek besin değerli mama yemelidirler.

Gebe ve Yavru Kedilerin Beslenmesi

Embriyonun gelişmesi için gerekli enerji ve mineralleri kendi vücudundan harcayan annenin, söz konusu mineralve enerji kaybını karşılayabilmesi için diğer zamanlarda yediği miktardan daha fazla veya yavru geliştirme mamaları gibi yüksek enerjili mamalardan yemesi gerekmektedir. Doğumdan sonra yavrularını besleyen kediler de günlük normal besinlerinin yaklaşık 3 misli fazla besin almak zorundadır.

Kısırlaştırılmış Kedilerin Beslenmesi

Kısırlaştırılmış kediler, eğer hareketli yapıda değilselar kilo almaya eğilimlidirler. Bu sebeple kediniz kısırlaştırıldıktan sonra; verilmesi gereken mama miktarını dikkatli ayarlamalısınız.

Yaşlı Kedilerin Beslenmesi

Yaşlılığa bağlı belirtilerin en aza indirilebilmesi için besinlerin protein, yağ ve mineral içeriklerinin dikkkatli ayarlanması gerekir.