Arama

Salihli - Manisa - Tek Mesaj #1

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
4 Şubat 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Salihli - Manisa
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgiler
  • İlçe nüfusu: 155.446
  • Şehir nüfusu: 97.810
  • Köy ve belde nüfusu: 57.636
  • Nüfus itibariyle: 2011
  • Nüfus Kaynak: TÜİK
  • Yüzölçümü: 1302 km²
  • Rakım: 125 metre
  • Koordinatlar 38°28′52″, 28°8′21″
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Ege
  • İl: Manisa
  • Posta kodu: 45300
  • 45310
  • Alan kodu: 0236 71.....
  • Plaka: 45
  • Kaymakam: Mesut Yıldırım
  • Belediye başkanı: Mustafa Uğur OKAY
Salihli, Manisa ilinin genel nüfusu Akhisar'dan sonra en kalabalık ikinci ilçesidir.

Coğrafî Özellikler
Salihli, Izmir-Ankara (E-96) karayolu ve İzmir-Uşak-Afyon demiryolu üzerindedir. Manisa il merkezine 72 km. ve İzmir il merkezine yaklaşık 96 km. uzaklıkta bulunan ilçe, batıdan Ahmetli, kuzeybatıdan Gölmarmara, kuzeyden Gördes ve Köprübaşı, kuzeydoğudan Demirci, doğudan Kula, güneydoğudan Alaşehir ve güneyden Ödemiş tarafından çevrilmiştir. Salihli ilçesi, güneyinde Bozdağlar Silsilesi, (3.157 m) kuzeyinde Gediz Ovası ile kaplı olup, ovanın kuzeyinde Dibek dağları (1.120 m), kuzeydoğusunda Üşümüş Dağları (2095 m) bulunmaktadır. Şehrin nüfusu 2008 yılına göre 98.108'dir. 1973'te 67.000 olan nüfusu 1990'da 83.861'e, 2000'de 96.600'ye, 2007'de 101.000'e çıkmıştır.

Tarih
Yöre tarihinin çok eskilere dayandığı, baraj gölü yakınlarındaki Sindel ve Çarıklar köylerinin civarında bulunan fosil ayak izlerinden anlaşılmaktaysa da, bilinen en eski önemli yerleşim merkezi, Salihli’nin 7 km. kadar batısında yer alan Sardes’tir. M.Ö. 547 yılına kadar Lidya toprakları olan bölge, bu tarihte Perslerin eline geçmiş ve M.Ö. 334 yılına kadar Pers yönetiminde kalmıştır.Kralların mezarı olan Bin Tepeler ,Salihli-Gölmarmara yolu üzerinde olup yağmalanmış haldedir.Bu tarihten sonra sırayla Makedonya, Bergama, Roma ve Bizans egemenliğinde kalan yöre, 1300’lerin başında Saruhanoğulları’nın, 1400’de Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimine giren Sart, Aydın Sancağı’na bağlı bir kaza olmuştur. O tarihlerde Sart Kazası’na bağlı bir köy olan ve Veled-i Salih (Salihoğlu) adıyla anılan şimdiki ilçe merkezinin, zaman içinde Sart’a oranla daha hızlı bir gelişim göstererek 18. yüzyıl başlarında kasaba, 1872’de ise Saruhan Sancağı’na bağlı kaza olduğu belgelerden anlaşılıyor. 1927 yılında Saruhan Sancağı’nın adının değiştirilmesinden sonra Manisa’ya bağlı en büyük ilçelerden biri durumunda olan Salihli, 24 Haziran 1920–5 Eylül 1922 tarihleri arasında işgal altında kalmıştır.Salihli'nin Yunan işgali sırasında dönemin Belediye Başkanı Hacı Davut ULAŞ ve encümen üyesi 2 arkadaşı Yunan Manda'sını(diplomasi)(yetki,görev)kabul etmedikleri için sürgün gitmişler ve savaş sonrasındada esir mübadelesinde geriye gelmişlerdir.

Ekonomi
İlçe ekonomisi, tarım ve tarıma dayalı ticaret ve sanayi ağırlıktadır. Başlıca yetiştirilen tarımsal ürünler çekirdeksiz üzüm, buğday, arpa, pamuk, tütün ve mısırdır. Ayrıca çeşitli sebze ve meyve yetiştirilmekte olup, bunlardan Gökköy ve Allahdiyen köylerinde yetiştirilen kiraz çevrede "Napolyon" kirazı ,Üniversitelerdede "SALİHLİ" kirazı adıyla literatüre geçmiştir.Hayvancılık da, önemli gelir kaynağı olup, 2000'li yıllardan sonra besicilik sayısında artış görülmüştür.
İlçe merkezindeki sanayi çarşısına ek olarak; Salihli-Alaşehir-Kula üçgeninde 111 hektarlık alan üzerinde kurulan Salihli Organize Sanayi Bölgesi'nin Salihli'nin ekonomik yaşamına önemli ölçüde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

İlçede birçoğu 2001'den sonra açılmış 32 adet tuğla ve kiremit fabrikası, 2 adet un fabrikasi, 2 adet valeks fabrikası, 10 adet pamuk-çırçır fabrikası, 2 adet üzüm işleme tesisi, 2 adet yem fabrikası, 1 adet tüp fabrikası,1 adet salça fabrikası, 4 adet zeytinyağı fabrikası, 2 adet meşrubat fabrikası,2 adet salamura gıda fabrikası, 3 adet ham pamuk yağı fabrikası, 1 adet su şişeleme fabrikası, 1 adet maden suyu fabrikası ve 1 adet zımpara taşı fabrikası bulunmaktadır.İlçe topraklarında tuğla, kiremit hammaddesi içeren yatakları ile altın ve uranyum içeren cevher yatakları da vardır. Yeraltı zenginliklerinden maden suyu kaynakları, sıcak su kaynakları, kaplıca turizmi açısından yöresel önem taşır.

Sıcak su kaynaklarının turizme dönüştürülmeye çalışıldığı (Salihli Belediyesi denetiminde) Kurşunlu Kaplıcaları ; ve Çamur Banyoları; romatizmal hastalıklar, siyatik, lumbago, kireçlenmelerde,nevrid, nevralji gibi hastalıklarda, kırık çıkık sekeleri, çeşitli cilt hastalıklarında, bazı kadın hastalıklarında, böbrek rahatsızlıkları ile taş ve kum dökümünde yarar sağlamaktadır. Ayrıca,bu sıcak su kaynakları sayesinde Salihli kentinin Jeotermal enerji ile ısıtılması projesi başlamış, kentin bir kısmına bağlanan sistem çalışmaları devam etmektedir.

Ayrıca, Salihli'ye İhlas Holding tarafından 2009 yılında faaliyete geçecek,Türkiye'nin en büyük maden tesisi kurulması kararlaştırılmıştır. Mersindere köyü mevkiinde 111 milyon 541 bin(21 tonu altın) rezerve sahip bu alana kurulacak tesiste, altın, gümüş, krom, kurşun, çinko, titanyum, zirkonyum, magnezyum ve kuvars işlenecektir. Salihli Organize sanayi bölgesinde 42 fabrika bulunup bunların içinde ünlü fabrikalarda vardır.Bunlar Sardes Gıda , Tukaş , Frida maden suyu Okyap , Bimisblok ,Ünalan Kollektif, Özbaş Demir Çelik, Keskinoğlu Rusya beyaz et ihracat aş vb şirketlerdir. Ayrıca Türkiye'nin en büyük modern serası olan Lider Gıda Sera İşletmeleri burada bulunur.

Eğitim
Salihli'de Altınordu, Beşeylül, Atatürk, Namık Kemal, Kırveli ilkokulları en eskiler olmak üzere bir çok ilkokul bulunmaktadır. Orta öğretimde Salihli Lisesi Ortaokulu ve 50. Yıl Ortaokulu ilk orta okullardı. Sonradan orta öğretim ilokullarla birleşti. Salihli Lisesi Salihli'nin en eski lisesidir. Yatılı bölümü de vardrı.1942-1943 öğretim yılında 2 Kasım 1942 tarihinde ortaokul olarak öğretime başlamıştır.Salihli’de bir liseye duyulan ihtiyaç nedeniyle ikinci binanın yapımına başlanmış ve 1958-1959 öğretim yılında ortaokulla birlikte Salihli Lisesi olarak hizmete açılmıştır. Ancak öğrenci sayısının hızla artması nedeniyle üçüncü binanın yapımına ihtiyaç duyulmuş, 1967-1968 öğretim yılında üçüncü binamızın da yapımı tamamlanarak hizmete girmiştir.Ayrıca Endüstri Meslek Lisesi de bulunmaktadır. Daha sonra Sakine Evren Anadolu Lisesi açıldı. Salihli Sekine Evren Anadolu Lisesi Manisa'nın en eski anadolu lisesidir.. Okulun yapılmasında 7. Cumhurbaşkanı Kenan EVREN ile ilçe Ticaret ve Sanayi Odasının büyük katkıları olmuştur. Sekine evren anadolu lisesi 150 kişilik erkek pansiyonu ile civar ilçe ve köylerden gelen öğrencilere barınma imkânı sağlar.

Ayrıca 10 adet dershanesi olan Salihli bu sayı ile Manisa Merkez'i bile geçmektedir. Pek çok ünlü dershanenin şubeleri bazı il merkezlerinde bile yokken Salihli'de vardır.
Salihli'de eğitim, sağlık ve kültür hizmetleri birçok komşu ilçeye de hizmet verir konumda olup bölgesel niteliktedir. C.B.Ü. Salihli Meslek Yüksekokulu, 2 özel okul ve 10 adet dershane ile Salihli, eğitimde iyi bir yerdedir. Salihli’de 92 okul ve 1 Meslek Yüksek Okulu mevcut olup 92 okulun açılımında 81 adet İlköğretim okulu 11 lise mevcuttur. 81 ilköğretim okulunda toplam öğrenci sayısı 19.880, öğretmen sayısı 793, derslik sayısı 1004’tür. 11 lisede öğrenci sayısı 6959 öğretmen sayısı 445 derslik 772’dir. Salihli ilköğretim okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısı 27 öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 21’dir.

Ulaşım
Salihli'nin ulaşımdaki en büyük artısı İzmir-Ankara karayolu ve İzmir-Uşak (daha sonra doğu-güneydoğu hattıyla da bağlandı.) demir yolu üzerinde olmasıdır. İlçeye en yakın deniz ve hava limanları ise 96 km'lik uzaklıktaki İzmir'dedir. Ayrıca Salihli Güven Turizm'de İzmir'e hergün belirli saatlerde sefer düzenlemektedir. Minibüslerle şehir içi çalıştığı gibi, günde birkaç kezde köylere sefer düzenlemektedir.
Kent içinde ise, Özel Halk Otobüsleri sürekli hareket halindedir.

İklim
Salihli'de Akdeniz İklimi hakimdir. Yıllık sıcaklık ortalaması 16.4 C dir(kış:3-4 C,yaz:17 C). İstisnalar haricinde sıcaklık yıl boyu +5 ila 30 C arasında seyretmektedir. Cephe sistemlerinin bazen fazlaca etkili olması durumunda bahar aylarında günde 4 mevsim yaşanabilmektedir.Bozdağların etkisiylede bazen gündüz sıcaklıkları bile 0 C altında olabilmektedir. En yüksek nem ocak, şubat aylarında, en düşük nem ise, temmuz, ağustos aylarında ölçülmüştür. Yıllık ortalama yağış miktarı 500 mm civarındadır.Akdeniz yağış rejiminde olması dolayısıyla yağışın %48'i kış,% 27'si ilkbahar,%8'i sonbahar,%7'si de yaz mevsiminde düşmektedir.Ancak bazı yaz aylarında hiç yağış düşmediğide görülebilmektedir.

Salihli'de ölçülen uç değerler ise şöyledir:
En Düşük Sıcaklık : 15.02.2004 -13.5 °C
En Yüksek Sıcaklık : 06.07.2000 44.8 °C
En Çok Yağış : 09.10.1981 71.2 kg/m2
En Hızlı Rüzgar : 02.03.1992 130.0 km/sa
En Yüksek Kar : 14.02.2004 52 cm

]Yatırım
Salihli ilçesi Manisa'nın diğer ilçelerine göre yatırıma daha elverişlidir. Çoğu yatırımcı yavaş yavaş projelerine başlamışlardır. Salihli ilçesi en başta arazisi,potansiyeli,doğal kaynakları,kent yapılanması,nufüs çoğunluğu,iş potansiyeli, kendi içinde gelişmiş ve gelişmeye devam eden yapısı ve diğer belirgin özellikleriylede yeni yatırımcılarını beklemektedir.

Alışveriş
Salihli'de en büyüğü Tesco Kipa AVM olmak üzere; 3 Simpaş, 2 Pehlivanoğlu , 1 DiaSA, 2 Tansaş, 2 Girginler, 4 Bim, 2 A101 ve 1 de Ege Metropol mağazaları bulunmaktadır. Ayrıca kent pazarı da oldukça revaştadır. Şehrin Alışveriş ihtiyacının çoğunluğu buralardan karşılanmaktadır. (Çarşamba günleri merkez pazaryeri ve Cumartesi - Pazar günleri de semt pazarları kurulmaktadır) İzmir yolu üzerinde EGE Max Outlet Mağazaları da bulunmaktadır. Yine İzmir yolu üzerinde Salihli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alınan arsaya bir AVM yapılması için mimari proje çizim çalışmaları devam etmektedir.

Eğlence
Salihli'nin muhteşem manzarısını izleyebileceğiniz, bir seyir terası konseptindeki "Bizim Ev Sosyal Tesisleri", bir kent ormanı konseptindeki Büyük Park (Binbaşı Fevzi Tüzünalp Parkı) içerisindeki Bizim Kafeterya, Çınarlı'daki Biz Bize Cafe & Restaurant, ve istasyon civarında canlı müzik dinleyebileceğiniz Vagon Bar mekanların başında gelmektedirler. Çınarlı (Atatürk Caddesi), Şüheda Caddesi , Sevgi Yolu (Mithatpaşa Caddesi) ve Kurudere caddesi en hareketli bölgelerdir. Şehir içinde dinlenebileceğiniz Salihli Belediyesi tarafından düzenlenmiş ve devamlı bakımı yapılan çok güzel parklar-bahçeler (Kenan Evren Parkı vb.) vardır. Bu caddeler üzerinde hoşça vakit geçirebileceğiniz simit sarayı, kafeterya ve pastane gibi mekanlar mevcuttur. Özellikle de Sevgi Yolu (Mithatpaşa Caddesi) üzerinde çorbacıları ve Salihli'nin meşhur Odun Köftesini tadabileceğiniz restaurantlar da bulubilirsiniz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.