Güdül - Ankara
Bilgiler:
-İlçe Nüfusu: 8.971 (2010)
-Yüzölçümü: 383,65 km²
-Nüfus Yoğunluğu: 27,83 kişi/km²
-Rakım: 1100 metre
-Koordinatlar: 40°12′40″N, 32°14′34″E
Genel Bilgiler:
-Ülke: Türkiye
-Coğrafi Bölge: İç Anadolu
-İl: Ankara
-Posta Kodu: 06840
-Alan Kodu: 0312
-Plaka: 06
-Kaymakam: Cenk Hakan Karaduman
-Belediye Başkanı: Hüseyin Erdoğan
Tarihçe:
Yapılan araştırma ve incelemelerde Güdül çevresinde tarih öncesi çağlardan beri yerleşildiği anlaşılmıştır.İlçe yakınından geçen Kirmir Çayı boyunca kayalara oyulmuş mağaraların Etiler'e (M.Ö. 2000) ait olduğu sanılmaktadır. Daha sonra Frigler (M.Ö. 8. yy) bu yörede hakimiyet sürmüşlerdir.
İn-Önü denilen bu mevkideki mağaralarda haç işaretlerine rastlanmış, Romalılarca Hıristiyanlığın yayılması sırasında buraların mesken edildiği anlaşılmıştır. Daha sonra Bizanslıların yaşadıkları sanılmaktadır.
1071 tarihli Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış,Türklerin Sultan Alp Arslan komutasında Anadolu'ya girmesinden kısa bir süre sonra Marmara'ya ulaşmaları ile Güdül, ilk Türk akıncıları ile karşılaşmıştır. Selçuklu yönetimindeki Güdül, konum itibarı ile sık sık göç eden Türkmen boylarına yurt olmuştur.Bu boylardan en önemlisi Kayı ve Kınık Boylarıdır. Böylece, Güdül ve çevresi Anadolu Selçukluları'nın idaresine geçmiştir.
İlçe, Anadolu Selçuklu hükümdarlarından I. Mesut'un eniştesi ve Ankara Emiri olan Şehabüldevle Güdül Bey tarafından şimdiki yerinde, tahminen 850 yıl evvel kurulmuş olup, 1 Eylül 1957 yılına kadar Ayaş ilçesine bağlı bir nahiye iken aynı yıl 7030 sayılı Kanun ile ilçe olmuştur.
Milli Mücadele Dönemi ve Cumhuriyetin İlanı 27 Aralık 1919-29 Ekim 1923
Mustafa Kemal'in Temsil Heyeti ile Ankara'ya gelmekte olduğunu haber alan Güdül halkı, Paşa'nın karşılanması için Ankara'ya Seğmenlerini göndermiştir.29 Ekim 1923'de Cumhuriyetin ilanı ile birlikte,ilçe o tarihten (Günümüze) itibaren,coşkulu Cumhuriyet kutlamalarına başlamıştır.Her yıl 29 Ekim günü ilçe halkı,bu günü coşku ile kutlamaktadır.
Prof. Dr. Tuba Ongun Güdül halkının 1919 Aralığında Ankara’ya gelen Mustafa Kemal’i Dikmen’de seğmenleriyle karşılayan topluluk arasında yer aldığını vurguladı. Güdüllülerin Kuvayı Milliye hareketi içinde yer aldığını ve şehitler verdiğini de belirten Ongun şu noktaya dikkat çekti: “Güdüllüler Mustafa Kemal’in yanından hiçbir zaman ayrılmadı. Mustafa Kemal’e ve onun ilkeleri ile ideallerine olan bağlılıkları Cumhuriyetin ilanından sonra da devam etti. Bunun en güzel kanıtı bu ilçede 83 yıldır yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıdır. Bunun Türkiye’de bir örneği daha yoktur. Güdül halkı her yıl 28-29 Ekim tarihlerinde Cumhuriyeti yaşatmakta ne kadar kararlı olduğunu haykırmaktadır.
Coğrafi Konumu:
İlçenin yüzölçümü 419 km²'dir. Denizden yüksekliği 720 metredir. Karasal iklim tipi görülmektedir. Kışları soğuk yazları ise sıcak olup az yağış almaktadır. İlçe yıllık olarak 506 mm yağış almaktadır. Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbaharda düşmektedir. En yüksek sıcaklık (+30,+35) derece, en düşük sıcaklık -10,-20) dereceleri arasındadır.
Arazi yapısı oldukça dağlık olan İlçede, az miktarda tarıma elverişli toprağa can veren ve Sakarya Nehri'nin bir kolu olan Kirmir Çayı, Suvari Çayı ve İlhan Çayı geçmektedir.
Ankara'ya 90 Km. olan Güdül'ün komşuları, 32 Km. Ayaş, 33 Km. Beypazarı, 60 Km. Çamlıdere, 60 Km. Kızılcahamam ve 93 Km. Kıbrıscık'tır.