Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Şubat 2012       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Göz sulanması nedir?

Bebeklerde sıklıkla göz sulanmasıyla birlikte göz çapaklanması görülür. Yeni doğan bebeklerin üçte birinde bir veya iki gözde sulanma olduğu bilinmektedir. Eğer bebek uyandığında kirpikler birbirine yapışmışlarsa mikrobik enfeksiyon var demektir. Göz doktorları bebeklerdeki bu tür göz sulanmasının genellikle göz yaşı kanalının doğuştan darlığına bağlı olduğunu bilirler. Göz yaşı normalde gözden hangi yollardan akar? Göz yaşı gözkapaklarının burun köküne yakın kenarında bulunan iki küçük delikten göz yaşı kesesine akar. Göz yaşı keseleri hemen derinin altında ve burun köküne yakındır. Gözyaşı keselerinden göz kırpma hareketinin oluşturduğu pompalanma sayesinde gözyaşı buruna akar. Bu sebepten ağladığımızda burun akıntısı da olur çünkü ağlarken gözyaşı akar ve burunda sulanma hissi olur.


Fazla sulanma neden olur?

Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar vardır. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak birçok bebekte bu zar doğumda henüz açılmamıştır ve dolayısıyla bebeğin gözünde sulanma olur.


Bebeklerde başka nedenlerden göz sulanması olur mu?

Fazla sulanma rüzgar, duman, kimyasal maddeler ve yabancı cisimlerin sebep olduğu irritasyona bağlı olabileceği gibi çok ender olarak doğuştan göz tansiyonuna da bağlı olabilir. Doğuştan göz tansiyonu hastalıklarında sulanmayla birlikte göz bebeğinde büyüme, ışık hassasiyeti, korneada bulanıklık gibi bulgular da vardır.

Göz sulanması nasıl tedavi edilir?

Bebek ilk görüldüğünde antibiotikli göz damlaları verilir

ve bebeğin gözyaşı kesesine masaj takviye edilir. Masaj anne tarafından burun köküne basılarak yapılır. Göz doktorunuz masajın nasıl ve kaç defa yapılacağını size gösterir. Masaj ve damlalar sayesinde gözyaşı kesesinde biriken gözyaşı boşaltılır ve enfeksiyon önlenir. Bebeklerde görülen bu sulanma genellikle bebek 6 aylık olmadan kaybolur. Eğer sulanma devam ederse gözyaşı kanallarının sonda ile açılmaları gerekebilir. Gözyaşı kanallarına sonda işlemi ne zaman yapılır? Öncelikle sabırlı olup masaja devam etmek gerekir. Ancak bebek bir yaşına gelmeden sonda işlemi yapılmalıdır. Çünkü bebek büyüdükçe kemik yapısı gelişir ve sondanın başarılı olma şansı azalır.

Sonda işlemi nasıl yapılır?

Bebeğe önce çok hafif genel anestezi verilir. Sonra çok ince, ucu künt bir metal tel göz yaşı kanallarından geçirilir ve göz yaşı kanalları sıvıyla yıkanır. Bebekler

bu işlemden sonra a¤r› duymazlar. Sonda işlemi uygun yaşta ve uygun şekilde yapılırsa düzelme şansı %90 dan fazladır. Ender olarak sonda işlemi iki veya daha fazla tekrarlanır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.