Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
13:21, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 12 Aralık 2025 - 13:22
Arama
MaviKaranlık Forum
Dünyada ve Türkiye'de Ekonomi Gündemi, Güncel Haberler
-
Tek Mesaj #135
AreX
Ziyaretçi
7 Ekim 2006
Ziyaretçi
07 Ekim 2006
MALİYE BAKANLIĞININ HESAP PLANLARI TEBLİĞİ... -GENEL YÖNETİM KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİN HESAPLARINDA KONSOLİDASYONUN SAĞLANMASI AMACIYLA ORTAK YARDIMCI HESAPLAR OLUŞTURULDU -KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFİ OLAN KAMU İDARELERİ, VERGİ KANUNLARI GEREĞİ KULLANDIKLARI HESAP PLANLARINDA YER ALAN İLGİLİ HESAPLARIN DETAYINDA ORTAK YARDIMCI HESAPLARI AÇACAKLAR
ANKARA (A.A) - Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerin hesaplarında konsolidasyonun sağlanması amacıyla, gerekli ve ilgili hesaplarda konsolide mali rapor, tablo ve istatistiklerin üretilmesine imkan verecek detayda ''Ortak Yardımcı Hesaplar'' oluşturuldu.
Maliye Bakanlığı'nın ''Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Detaylı Hesap Planlarına İlişkin Genel Tebliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Tebliğ, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin detaylı hesap planlarının hazırlanmasında uyacakları esas ve usuller ile kullanacakları ortak yardımcı hesapları kapsıyor.
Buna göre, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mali işlemlerinin, Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği'nde belirtilen muhasebe ve raporlama standartlarına göre çerçeve hesap planında yer alan hesaplara kaydedilip, söz konusu yönetmelik eki mali rapor ve tabloların düzenlenmesi ve bu rapor, tablolar esas alınarak ilgili idareler bazında ve konsolide verilerden genel yönetim sektörü düzeyinde mali rapor, tablo ve istatistiklerin üretilip belirlenen sürelerde yayımlanması gerekiyor.
Bu nedenle genel yönetim için hesaplar düzeyinde standardın sağlandığı çerçeve hesap planında olduğu gibi gerekli ve ilgili hesaplarda konsolide mali rapor, tablo ve istatistiklerin üretilmesine imkan verecek detayda ortak yardımcı hesaplar oluşturuldu.
Detaylı hesap planları, ''ana hesap grubu, hesap grubu, hesap (büyük defter hesap), birinci düzey yardımcı hesap, ikinci düzey yardımcı hesap, üçüncü düzey yardımcı hesap, dördüncü düzey yardımcı hesap'' olarak sınıflandırıldı.
Bu kapsamda, ortak yabancı hesaplara kapsama dahil kamu idarelerince hazırlanacak detaylı hesap planlarında yer verilmesi ve en az bu detayda kayıt ve raporlama yapılması zorunlu olacak.
Kurumlar vergisi mükellefi olan kamu idareleri, vergi kanunları gereği kullandıkları hesap planlarında yer alan ilgili hesapların detayında ortak yardımcı hesapları açacaklar.
Bütçe hesaplarında kamu idarelerinin bütçelerinde yer alan bütçe gelirleri ve bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırılmasına paralel şekilde yardımcı hesaplar açılacak. Ödenek hesaplarının detaylarında kesin hesabın çıkarılmasına yönelik olarak oluşturulan kodlar ile bütçe giderlerine ilişkin olarak idare bütçelerinde yer alan ekonomik kodlar bir arada kullanılacak.
Faaliyet hesaplarında yansıtmada ve uygulamada kolaylık sağlanması amacıyla bütçe hesaplarında yer alan ekonomik kodlarla paralellik sağlanacak. Ayrıca faaliyet hesapları ile bağlantılı bilanço hesaplarında '12-faaliyet Alacakları'' hesap grubunda yer alan hesaplarda olduğu gibi dönen varlıklar, duran varlıklar, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynaklar ana hesap gruplarındaki aynı nitelikte olan hesapların detaylandırılmasında da ortak yabancı hesaplar esas alınacak.
-KURUMSAL İHTİYAÇLARA GÖRE AÇILABİLECEK YARDIMCI HESAPLAR-
Öte yandan kamu idareleri, muhasebe düzenlemeleri çerçevesinde oluşturdukları hesap planında yer alan ilgili hesapların detaylarında ortak yardımcı hesaplar ile bütçe gelirleri ve bütçe giderleri hesaplarına kurum bütçelerinde yer alan ekonomik sınıflandırmaya yer vermek kaydıyla, kurumsal ihtiyaçlarına göre ve detaylı hesap planının sınıflandırma mantığına uygun olarak detaylı hesap planlarına istedikleri düzeyde yardımcı hesapları açabilecekler.
Kamu idareleri, hazırlayacakları detaylı hesap planlarını da Maliye Bakanlığı'na uygun görüşe gönderecekler.
Söz konusu tebliğ ile ''24 sıra No'lu Muhasebat Genel müdürlüğü Genel tebliği'' yürürlükten kaldırıldı.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 13:22
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.