Arama


biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
13 Şubat 2012       Mesaj #14
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık

Kırmızı Pul Biber


BİLEŞİMİ: B2 vitamini, karo teinler, c vitamini, amid kapsaisin

TARİHÇESİ;
Kristof Kolomp un Amerika yolculuğunda 1514 de yanında bulunan İSPANYA lı Dr. Chanca kırmızı biber tohumunu Amerika dan Avrupa ya getirmiştir.19.Yüzyıl sonlarında Macarlar tarafından Avrupa da yaygınlaşmıştır.


Ülkemizde: Kahramanmaraş, Kayseri, Bursa Dünya da Yetiştiği yer; Meksika, Orta Amerika, Avrupa, Batı Hindistan Patlıcangillerden, ülkemizde bol yetişen, tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveleri olan bir bitkidir. Kuruyunca kırmızı olur.
Ülkemizde kırmızıbiber, Avrupa'da Paprika diye anılan bu cins biber tazeyken bile kırmızıdır ve genellikle çok acıdır.

Güney Amerika da çok yaygın olarak kullanılıp sayısız isim almıştır.
Mezopotamya mutfağında da çok önemli yer edinmiştir.
Macarların ünlü gulaş ve benzeri yemeklerinde kullandıkları biber budur.
Bütün biberler kurutulup kırmızı bir renk aldıktan sonra toz durumuna getirilir, buna "kırmızıbiber" adı verilir ve "çok acı", "acı", "az acı" ve "tatlı" olarak ayrı,ayrı satılır.
Kırmızı renkli domates biberinden "biber salçası" yapılır. Biber salçası Güney Anadolu'da çok kullanılmaktadır. Bazı bölgelerde güneşte kızarmış tatlı biberlerden de biber salçası yapılmaktadır.


Kırmızı biber konusunda yapılan bir araştırma çok ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı.
Yeşil biber denilince, C vitamini akla gelir; içeriğinde bulunan “capsicin” maddesinin oranına göre meydana gelen acılık iştahı arttırıcı vasfı ile birlikte sindirim sistemine bir çeşit dezenfekte edici madde olarak ayrı bir önem taşımaktadır.
C vitamini içeren kırmızı biberin insan sağlığı açısından faydalı olduğu kalp krizi riskini azalttığı uzmanlar tarafından söylenir.
Baharat üreticisi McCormick firmasının araştırmasına göre kırmızı biberin faydaları bununla da sınırlı değil.


Acı biber, ishali kesiyor, grip ve soğuk algınlığına da çok iyi geldiği yazıldı.

Depresyondan kurtulmak için: (Ayur-veda: eski Hint hekimliği) 1,5 gr. kırmızıbiber, 1,5 gr. karabiber, 1 tatlı kaşığı balla karıştırılıp, biraz sütle içileceği, uyarıcı, mide usaresini kamçılayarak hazmı kolaylaştırıldığı, zihni olumlu etkilediği, kan dolaşımını hızlandırıldığı. İştah açtığı, idrarı artırdığı, böbrek, dalak ve pankreası olumlu etkilediği, uzmanların araştırmalarında söyleniyor. Ülser, sistik, basur, varis, karaciğer vb. rahatsızlıkları olanlar asla alınmasını, çok asabi ve hırslı insanlar da yememelidir, diye uzmanların araştırmalarında söyleniyor.

Poy Baharatı


Trigonella foenum-graecum L.
Latince: Trigonella foenum-graecum L.Familya: Baklagiller (Leguminnosae) Tıbbi tanım Semen Foenugraeci

Yöresel İsimleri: Buy otu- çemen otu -boy otu - boya otu- poy otu- pıtlan
Çemenotu Baklagillerin bir altgurubu olan trigenellagillerden olup bu gurubu 60 bitki dahildir, fakat sadece Çemenotu: Trigonella foenum-graecum şifa maksadı ile kullanılır ve bunun haricinde başka tür kullanılmaz.


KÖKENİ VE YAYILIŞI: Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olup zamanla Fas'tan Çin'e kadar yayılmış ve en son olarak Amerika'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Eski Mısır yazıtlarından (Papürüsler) anlaşıldığına göre çemen tohumu baharat olarak MÖ:2000 yıllarından beri iştah açıcı, kuvvet ve zindelik veriçi olarak kulanılmıştır. Arapça helbah veya helbak olarak anılan bitki Türkçe'ye hulebe olarak geçmiştir. Türkçe boyotu diye anılması ise meyvelerinin uzun boylu olması nedeni ile bu isimle anılır.


Poy Çemeni çok eskiden beri bilinen bir kültür bitkisidir. MÖ. 2500 yılından beri yetiştirilmektedir. Çin den Akdeniz’e geniş bir alana yayılmıştır. Trigonella cinsi çoğu Akdeniz ve Doğu’da olmak üzere elli kadar tür içermektedir. Ancak trigonella foenun graecun L. türünün kültürü yapılmaktadır.


Ülkemizde de Trakya, Marmara, Orta, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ankara, Konya, Tokat, Afyon, Kahramanmaraş gibi illerde tarımı yapılmaktadır. Orta ve Güneydoğu Anadolu’da, tohumları için yetiştirilir. Çemen bitkisinin tohumları iç piyasada çeşitli amaçlar için kullanıldığı gibi aynı zamanda ihracatı da yapılmaktadır. Bugüne kadar ülkemizde bu kültür bitkisinde bir çeşit ıslah edilememiş, üreticiler tohumluklarını kendi ürünlerinden karşılamışlardır. Bitkinin yetiştiriciliğinde yazlık ekim yapılmakta ve bu da verim azalmasına sebep olmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2018 16:10
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...