Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1701

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Şubat 2012       Mesaj #1701
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Suriye Konusunu Görüştüler



Davutoğlu, Suriye konusunda ''bekle-gör'' tavrı içinde olamayacaklarını vurgulayarak, "Bu konuda Türkiye olarak Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komisyonu'nda yeni bir girişim başlattık" dedi.

Davutoğlu-Clinton görüşmesi
Davutoğlu ve Clinton, önce çalışma yemeğinde bir araya geldi. Davutoğlu ve Clinton, daha sonra yaptıkları ikili görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türk-Amerikan ilişkilerinin, ABD Başkanı Barack Obama'nın tanımladığı gibi bir model ortaklık ilişkisi olduğunu kaydederek, bu ilişkilerin sadece güvenlik boyutlu değil, aynı zamanda ekonomik alanda da bir model ortaklık ilişkisi olmasını istediklerini kaydetti.
Suriye'de gerçek bir insani trajedi yaşandığını belirten Davutoğlu, "BM Güvenlik Konseyi'nde yaşanan çıkmazdan sonra, uluslararası toplum ve bölgesel ortaklar olarak 'bekle-gör' tavrı içinde olamayız'' dedi.

Suriye halkına insani yardımlar konusunda yeni bir girişim gerektiği konusunda Clinton'la mutabık kaldıklarını belirten Davutoğlu, "Bu konuda Türkiye olarak Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komisyonu'nda yeni bir girişim başlattık diye konuştu.

Davutoğlu, ayrıca Tunus'taki toplantının, Suriye halkına yönelik dayanışmanın gösterilmesi ve Suriye rejimine şiddet yanlısı politikalarını sürdüremeyecekleri yönünde güçlü ve net mesaj gönderilmesi bakımından önemli bir uluslararası platform olacağını kaydetti.

Diplomatik baskıları yoğunlaştıracağız
Clinton, Suriye'deki rejimin, masum halka karşı toplar ve tanklar kullanmak da dahil olmak üzere ülke içindeki kentlerde şiddeti artırmasının içler acısı bir durum olduğunu dile getirerek, ''Suriye halkının yanındayız ve barışçıl bir çözümün gayreti içindeyiz'' dedi.

Hillary Clinton, ABD ve Türkiye'nin, Suriye'deki rejime, ''Arap Birliği'nin son çabalarına ve uluslararası toplumun 'derhal sivil ölümlere son vermesi, yerleşim yerlerinden askeri güçlerini geri çekmesi, gazeteciler ile gözlemcilere giriş izni vermesi, siyasi mahkumları serbest bırakması, gerçek ve samimi bir demokratik değişim sürecine başlaması ve muhalefetle ciddi bir diyaloğa başlaması' yönündeki çağrılarına kulak vermesi'' çağrısında bulunduğunu kaydetti.

ABD olarak, Arap Birliği'nin Kahire'deki toplantısında alınan kararlara güçlü destek verdiklerini ifade eden Clinton, Arap Birliği'nin girişimiyle ilk toplantısını Tunus'ta yapacak olan 'Suriye'nin Dostları' grubuna katılmayı arzuladıklarını bildirdi.

Clinton, hem Davutoğlu hem kendisinin, Suriye'deki krize çözüm yolunda çok aktif rol oynayacaklarını ve rejime, şiddet kampanyasına son vermesi için diplomatik baskıları yoğunlaştıracaklarını belirtti.

Hedefe odaklı yaptırımları güçlendireceklerini ve Esad rejiminin eylemlerinin kınanması noktasında uluslararası toplumu bir araya getireceklerini kaydeden Clinton, hem Suriye içindeki hem de Suriye dışındaki muhalefet gruplarına yönelik erişimlerini artıracaklarını söyledi.

Türkiye, acımasız Esad rejimine bir alternatif örnek
Clinton, ''Özellikle de Türkiye ve diğer ortaklarımızla, Suriye'de zor durumda olan halka, giderek aciliyeti artan insani yardımların ulaştırılması konusunda birlikte çalışacağız'' ifadesini kullandı.
Clinton, ''Türkiye liderlerden biri ve komşu olarak bu konuyla en fazla ilgili ülkeler arasında. Suriye halkının çektiği acıları anlayan bilinç sahibi bir ülke. Türkiye, acımasız Esad rejimine bir alternatif örnek oluşturuyor'' diye konuştu.

Umarım diğer senaryolar için planlara gerek kalmaz
İki bakan daha sonra soruları yanıtladı.

Suriye konusunda şu anda diplomatik ve insani adımlar üzerinde durduklarını, ancak siyasetçiler ve karar vericiler olarak, önlerindeki tüm seçenek ve senaryoları düşünmeleri gerektiğini belirten Davutoğlu, ''Suriye'de insani trajedi devam ederken sessiz kalamayız. Şu anda diplomatik ve insani adımlar üzerinde konuşuyoruz, ancak umarım diğer senaryolar için planlara gerek kalmaz'' dedi.

Türkiye'nin Irak'ta tek istediğinin, etnik ya da mezhepsel altyapılarına bakmaksızın, tüm Iraklıların refahı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Irak'a birşeyler söylediğimizde, bunun arkasında bir müdahale niyeti değil, tam tersine, yardım etme niyeti yatıyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton da Suriye'ye barış gücü talebinin, uzlaşıyı gerektirecek bir talep olduğuna işaret ederek, Suriye'yi buna ikna edip edemeyeceklerini bilmediklerini belirtti.
Clinton, ''Suriye'de bir iç savaş görmek istemiyoruz. Dolayısıyla Esad rejimini ve onu destekleyen çevreleri, ya barış ve demokratik değişime açılan ve bizim de desteklediğimiz yol, ya da hepimizin kınadığı, kaos ve şiddet getiren yol olduğunu anlamalarını sağlamamız lazım'' diye konuştu.
Clinton, "Türkiye'nin AB üyeliğinin eninde sonunda gerçekleşeceğini düşünenlerden biriyim. Kimsenin cesaretinin kırılmasını ve bu süreçten uzaklaşmasını istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu-Panetta görüşmesi
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Savunma Bakanı Leon Panetta arasındaki görüşmede, iki ülkenin Suriye'deki duruma ilişkin kaygıları ve Afganistan konusunda devam ettirdikleri işbirliği dahil olmak üzere, iki ülkenin ortak güvenlik çıkarlarını ele aldığını bildirdi.

Little, Davutoğlu-Panetta görüşmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, ''Bakan Panetta bugün, ABD ve Türkiye'nin Suriye'deki duruma ilişkin kaygıları ve Afganistan konusundaki devam ettirdikleri işbirliği dahil olmak üzere, iki ülkenin ortak güvenlik çıkarlarını ele almak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu ağırladı'' ifadesini kullandı.

Bakan Panetta'nın, Türkiye'nin NATO'ya devam eden katkıları ve NATO füze savunma mimarisi bünyesindeki erken uyarı radarına ev sahipliği yapma kararından dolayı Türkiye'ye teşekkür ettiğini bildiren Little, ''İki bakan da, Chicago'da bu yıl düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde, NATO Komuta Yapısı Reformu dahil olmak üzere, Lizbon'daki 2010 NATO zirvesinde varılan kararların tam biçimde uygulanmasına destek sözü verdi'' dedi.
Sen sadece aynasin...