Arama


pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
15 Şubat 2012       Mesaj #3
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Günümüzde ev araçlarının yapımında çok çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemelerden bir kısmı doğadan elde edildiği şekilde kullanılan doğal malzemeler, diğer bir kısmı ise sentetik yollarla elde edilen yapay malzemelerdir. Bu doğal ya da yapay malzemelerden bazıları ev araçlarının ana parçalarının yapımında kullanılmaktadır. Örneğin, demir, çelik, cam ve plâstikler gibi malzemeler, temel malzemeler arasındadır. Araçların aşınmaya karşı korunması ve güzel görünmesi için kullanılan kaplama malzemeleri ile araçlarda ısı, elektrik, gürültüye karşı yalıtım için kullanılanlar yardımcı malzemeler olarak gruplandırılmaktadır.

Tüketici olarak araçların yapımında kullanılan bu malzemelerin özelliklerini bilmemiz; dayanıklı ve kullanışlı araç seçme konusunda doğru karar vermemiz, kullanımını, temizlik ve bakımını doğru yöntemlerle yapmamız açısından önemli ve gereklidir.

Bugün evlerimizdeki araçları çalıştırmak için elektrik ve gaz gibi iki önemli güç kaynağını yaygın olarak kullanmaktayız. Elektrik ve gazdan başka, ısınmak, su ısıtmak, bazen de yemek pişirmek için odun, kömür, gazyağı, fueloil, biyogaz, güneş enerjisi gibi enerji kaynaklarından da yararlanmaktayız.

Bu kaynaklardan birçoğu dünyada bol miktarda bulunmasına rağmen, kullanılabilir duruma getirilmesi zor ve masraflı olduğu için sınırlı kaynaklar olarak nitelendirilmektedir. Ulusal ekonomide üretilen ve tüketilen enerji miktarının önemi büyüktür ve ulusun yaşam standardını belirlemede önemli bir ölçüttür. Tüketilen enerji miktarının artışı sanayide, milli gelirde ve ailelerin yaşam standardında da artış olduğunu göstermektedir. Ancak artan enerji kullanımının mal ve hizmet üretimine yönelik olması, boşa kullanılmamış olması gerekir.

Gereksiz enerji harcaması su, petrol, doğalgaz gibi doğal kaynakların hızla tükenmesine neden olmaktadır. Güneş, rüzgâr vb. tükenmeyen enerji kaynakları ise de henüz yaygın olarak kullanılamamaktadır. Şimdilik yapmamız gereken tek şey kullanılabilir durumdaki enerji kaynaklarını bilinçli kullanmak, onlardan en fazla yararı sağlamak ve çevreye verdiği zararı en aza indirmektir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 6 üye beğendi.