Arama

Tarih Bilimi Nedir? - Tek Mesaj #7

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Şubat 2012       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TARİH

Ulusların ya da toplumların birbiriyle olan ilişkilerini, savaşlarını, kurdukları uygarlıkları, iç sorunlarını, yer, zaman göstererek inceleyen bilim.

En genel anlamıyla tarih, doğal ve toplumsal gelişim sürecini tanımlar. Toplumsal tarih, insanların eseri olmasından ötürü doğa tarihinden ayrılır. Önceleri tarih, doğaüstü güçlerin ya da olağanüstü kişilerin rastlantısal olarak yönettikleri ve biçimlendirdikleri bir olaylar dizisi olarak idealist açıdan yorumlanıyordu.

Toplum tarihinin, maddî üretim faaliyeti içindeki insanların ürünü olduğu görüşü, 19. yüzyılda ortaya kondu ve tarih bir bilim olarak tanımlandı. Tarihin, doğal ve yasal bir karakterde olduğu; tarihteki çatışmaların kaynağında üretim güçleriyle üretim ilişkileri arasındaki çelişkinin yattığı gösterildi.

Böylelikle, tarihin insanlar tarafından yapılmakla birlikte, bunu keyfî bir olgu olarak değil, hazır olarak buldukları nesnel bir süreç içinde gerçekleştirdikleri sonucuna varıldı. Geçmişte efsaneler ya da hükümdarların kahramanlık öyküleriyle sınırlandırılan tarih, yüzyılımızda, hem tarih anlayışı, hem tarihi araştırmak ve değerlendirmek konusundaki teknik ve yöntemlerin gelişmesi, hem de diğer bilim dallarıyla gerçekleştirilen işbirliği sonucunda bilimsel bir niteliğe kavuştu.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.