Köri Baharatı
Bileşimler; Yağ ve murrayasinin alkaloiti bulunur. Uyarıcı, güçlendirici, sindirim kolaylaştırıcı, gaz giderici, bulantı önleyici etkileri olduğuna inanılır.
Tavuk dostudur.
Tavuk ızgara veya yemekleri için ideal baharattır.
Kişniş Baharatı
Kişniş Tozu - Kişniş Baharatı Diğer İsimleri; Sativum, Kinzi, aşotu, kişnit, yumurcak (Burdur bölgesi), kara kimyon.
Bileşimi; Nişasta, tanen, şekerler, sabit yağ ve içindeki coriandrol, geraniol, pinenler olan uçucu yağ, koriyandrol, jeraniyol, barneol, terpenler,oleik, palmik, linoyeik asitler, azotlu bileşikler, reçine ve musilaj içermektedir.
İştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı, bağırsak gazlarını giderici ve teskin edici, yatıştırıcı etkileri olduğuna inanılır. Tansiyon düşürür, baş ağrılarını giderir, Cinsel gücü arttırır ve cinsel arzuyu kamçılar diye de bilinir. Yardımcı destek gıda ürünüdür. Gıda Takviyesidir.
Fazla içildiğinde sarhoşluk bile verir. Yemeklere etlere konulması halinde ise olası bozuk etlerin vücuda verebilecek zararı önler.
Özellikle kadınların cinsel istek ve heyecanlarını arttıran kişniş, erkeklere de olumlu etki eder, ancak erkeklerin fazla kullanımında ters tepkiye yol açar.
İsot Biber - Capsicum - Anitum
Bileşimi; Amid kapsaisin, karotin, boyama maddesi, C vitamini,
karotinler, B2 vitamini.
Eski Türkçe de biber yerine “ ıssı ot” da denilmiş olduğundan, Urfa da yetişen bu acı bibere de isot denildiği sanılmaktadır.
Halk hekimliğinde; tüm biberler gibi;
Özellikleri ; Digestif/Hazmettirici, irritan/tahrik edici, karminatif/sindirim kolaylaştırıcı özellikleri taşıyabilir.
Önerilen Hastalıklar ; Hazımsızlık, iştahsızlık, soğuk algınlığı için yardımcıdır.
Kullanım Şekli ; Yemeklere konur. Günde en fazla 3 gram.
Dikkat ; Egzama, Yüksek tansiyon, üremi ve damar sertliği hastalarına yasaktır.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2018 16:09
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...