Arama

Gazi Yaşargil - Tek Mesaj #2

bloom22 - avatarı
bloom22
Kayıtlı Üye
3 Mart 2012       Mesaj #2
bloom22 - avatarı
Kayıtlı Üye
Nöroşirürji alanında bilime yaptığı katkılar, yaratıcı ve özgün çalışmaları nedeniyle dünyaca hep ödüllendirilen Gazi Yaşargil, yalnızca geçtiğimiz yıl 7 ödül sahibi oldu. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz: Amerikan Nörolojik Cerrahlar Kongresi’nde Neurosurgery dergisince yüzyılın adamı (1950-2000) ünvanı verildi; Arkansas Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde adına cerrahi kürsüsü vakfı kuruldu; Alman Beyin Cerrahisi Derneği’nin Fedor Krause madalyasını ve Amerika Cerrahlar Koleji’nin onur üye madalyasını aldı. Ülkesi Türkiye de onu TÜBİTAK Bilim Ödülü’yle onurlandırdı. O bu ödüle değer bulunmasını Türkiye’nin olgun havası olarak yorumluyor.

"Dışarıda bulunmuş, yabancı durumuna düşmüş bir beyin cerrahına verilen bu ödül, hem çok değerli hem de muazzam bir şey" diyor. Prof. Dr. Gazi Yaşargil TÜBİTAK’ın Bilim ödülü’nü almak için 9 Kasım’da geldiği Ankara’da, yaşamında iz bırakmış anektodları; mesleki yaşamındaki dönüm noktalarını ve bilimdeki yeni gelişmelerin insanlığa vaat ettiği umutlar konusundaki düşüncelerini Bilim ve Teknik’e anlattı. Bilgisayar Beyne Yetişemez Beyin mi olağanüstü bilgisayarlar mı?

Bu sorunun yanıtına Gazi Yaşargil elbette beyin dedi. Zaten farklı bir yanıt da beklenemezdi. Tabii bu yanıtın nedenini de açıkladı: "Kompüterler iki boyutludur yani binary çalışan bir sistem. Bizim beynimizse kaç dimensiyonlu, kaç boyutlu çalışıyor hayret edersiniz. Bir profesörden öğrendim, insan beyninin 11 boyutlu olduğunu söyledi. Bizler bu 11 boyutun 4 boyutunu kavrayamadık daha. Ama matematikçiler için aynı şeyi söylemem. Onlar en azından 1000 sene öndeler."
Son düzenleyen Baturalp; 2 Aralık 2016 00:12