Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1722

SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
4 Mart 2012       Mesaj #1722
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Rusya'da seçimi Putin kazandı



Kameralı seçimde zaferini ilan etti
Rusya lideri Vladimir Putin 4 yıl aradan sonra yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturdu. Seçimlerin şeffaf bir ortamda yapıldığını kanıtlamak için sandıklara 200 bin internet kamerası yerleştiren Putin yüzde 60 oy aldı. Başbakanlığa da selefi Medvedev’i getiriyor.

Rusya’da Putin-Medvedev ikilisine 2030 yılına kadar iktidarda kalma yolunu açan test niteliğindeki seçimlerden beklenen sonuç çıktı. 109 milyon seçmen dağılan Sovyetler Birliği sonrası 6’ncı kez devlet başkanını seçmek için sandığa gitti. Akşam saatlerinde gelen sonuçlar, Medvedev’in başkanlığı döneminde yapılan değişiklikle görev süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarılan devlet başkanlığı için Putin’in rakipleri karşısında büyük bir zafer kazandığını ortaya koydu. Putin, kendisine parlamento seçimlerinde zafer getiren sonuçların hile ile elde edildiği iddiasını bu seçimde bertaraf etmek için dünyada bir ilke imza attı ve hemen hemen her büyük seçim sandığının başına bir internet kamerası koydurdu. İletişim Bakanı Igor Shcyogolev, yaptığı açıklamada, “Dünyanın en büyük ülkesinin genel seçimleri için 100 bin oy merkezi kuruldu. Yaptığımız başarılı planla seçimleri herkese canlı olarak izletebileceğiz. 200 bin kamera için 90 binden fazla iletişim noktası da kurduk. Böyle bir şey dünyada daha önce yapılmamıştır” diye konuştu.

Kozmonotlar da oy verdi


Rusya İçişleri Bakanlığı da, seçimde güvenliğin sağlanması için başkent Moskova’dan değişik bölgelere 6 bin polisin gönderildiğini kaydetti. Seçimi yaklaşık 700 uluslararası gözlemcinin yanı sıra gönüllü olarak gözlemci olmak için başvuran binlerce Rus vatandaşı izledi. Putin Bilimler Akademisi’nde eşi Ludmila ile oy kullandıktan sonra gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Seçime katılım oranının fazla olmasını umduğunu ifade eden Putin, “Dün gece iyi uyudum. Sabah egzersizimi yaptıktan sonra buraya geldim. Merkez Seçim Komisyonu merkeziyle temas kurmadım. Ben katılım oranının yüksek olacağına inanıyorum ve bence bu çok önemli. Hepimiz bir başkan seçmemiz gerektiğini ve bunun ülke siyasetimiz açısından hayati bir nokta olduğunu biliyoruz” diye konuştu. Öte yandan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan Rus kozmonotlar Anton Şkaplerov, Anatoliy İvanişin ve Oleg Kononenko da özel bir kapalı oturumda oylarını kullanabildi.


Koltuklar değişiyor


Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de eşi Svetlana ile geldiği seçim merkezinde oy kullandıktan sonra gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadan ayrıldı. Putin daha önce seçilmesi durumunda başbakanlığa selefi Medevdev’i getireceğini açıklamış, Medvedev de görevi kabul edeceğini belirtmişti.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
..