Arama


OnlinePowerTime - avatarı
OnlinePowerTime
Ziyaretçi
6 Mart 2012       Mesaj #7
OnlinePowerTime - avatarı
Ziyaretçi
KÜTÜPHANE NEDİR?

Dilimizde yaygın bir şekilde kullanılmakta olan "Kütüphane" kelimesi, Arapça kitap anlamına gelen "kütüp" ile Acemce'de ev anlamına gelen "hane" kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Kütüphane kelimesi Türkçeleştirilmek istenerek, dilimizdeki karşılığı olan "kitaplık" kelimesiyle ifade edilmek işlenmişse de bu yaygınlaşmamıştır. Çünkü kitaplık kelimesi, kütüphane'nin anlam zenginliğini içermemektedir. "Kitaplık" daha çok 'kitapların konulduğu yer, dizildiği yer anlamında kalmaktadır.

Kütüphane, aslında toplumun bilgiye olan ihtiyacını karşılamaya yönelik, her türü bilgi kaynağını bünyesinde toplayan, önceden 'belirlenmiş birtakım teknik ve yöntemlerle düzenleyen, onlardan yararlanılması İçin hizmet veren 'kültürel ve toplumsal bir kurumdur. Bu kurumu diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise; onun bilginin bulunmasını, iletilmesini,, kullanılmasını amaçlaması ve toplum hizmetine yönelik olmasıdır.
Kütüphane, belli bir sisteme göre düzenlenen kitap ve benzeri materyallerin toplandığı, saklandığı, okuyucu ve araştırmacıların istifadesine sunulduğu yer. Farsçada ev manasına gelen hane ile Arapçada kitaplar manasına gelen kütüb kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen kitaplar evi isim tamlamasındaki tamlama i'sinin düşmesi ve kelimelerin yer değiştirerek birleşmesinden meydana gelmiş, Kütüphane şeklinde söylenen birleşik bir isimdir. Günümüzde yeni bilimsel materyallerin çeşitlenip çoğalması neticesinde ortaya çıkan, süreli yayın, grafik, sesli ve görüntülü yayınların meydana getirdiği koleksiyonlardan meydana gelen kütüphaneler de bulunmaktadır.


Bir fikir gayretinin sonucu olarak yazılmış eserleri korumak, toplamak, organize etmek, onları insanların faydalanmasına hazır hale getirmek için kurulmuş olan kütüphaneler, yapılmış ve yapılacak olan bilimsel araştırmaları, zamanımızda ve gelecekteki araştırıcıların yararına en ucuz en çabuk ve kolay şekilde sunulmasını sağlar. Kütüphaneler eğitim ve öğretime de yardımcı olurlar.

İlkokuldan üniversite bitinceye kadar çeşitli okullarda okuyan öğrenciler,öğretmenler,bilimsel ve teknik gelişmeleri takip eden kimseler de kütüphanelerden faydalanmaktadır.