Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mart 2012       Mesaj #31
Avatarı yok
Yasaklı
Sibirya Mamutlarının Hemoglobin Gen Haritası



Mamutların kanında, dondurucu hava koşullarında vücutlarındaki oksijen akışını sürdürebilmelerini sağlayan bir tür “antifriz” olabileceği açıklandı.

Nature Genetics dergisinin haberine göre bilim insanları, kalıntılarına ulaşılan bir mamutun kanında yer alan proteini “canlandırmayı” başardı. Hemoglobin olarak bilinen bu protein, kırmızı kan hücrelerinde yer alıyor ve vücuda oksijen akışını sağlıyor. Bilim adamlarından oluşan ekip, mamutların, kanlarındaki hemoglobinin düşük sıcaklıklarda bile oksijen taşımasını sağlayan bir genetik adaptasyon geçirdikleri bulgusuna ulaştı. Soğuk ortamlar, genel olarak hemoglobinin dokulara oksijen taşımasına engel oluyor.

Araştırmacılar, onbinlerce yıl önce yaşamış ve kutup bölgesindeki donmuş toprak içinde bulunan üç ayrı Sibirya mamutunun hemoglobin gen haritasını çıkardı. Mamut DNA dizilimi (protein üretiminde önemli rol oynayan ve DNA’ya benzer bir molekül olan) RNA’ya çevrildi. Ardından da üretilen RNA koli basiline (E. coli bakterisi) şırınga edildi. Bu işlemin ardından koli basili, eksiksiz bir şekilde mamut proteini üretmeye başladı.

Mamutların Göçü

Kanada’daki Manitoba Üniversitesi’nden uzmanlar, ortaya çıkan hemoglobin moleküllerinin, gerçek bir mamuttan kan örneği alınmasından farksız olduğunu söylüyor. Uzmanlar, daha sonra mamutlardaki hemoglobinin yapısında, çok soğuk havalara dayanabilmelerini sağlayan üç ciddi değişim bulunduğunu keşfetti. Böylesi bir genetik uyarlama, günümüzdeki fillerde bulunmuyor. Tüylü mamutlar ve günümüzdeki fillerin ataları, ilk olarak ekvator Afrikasında ortaya çıkmıştı. Ancak mamut familyası 1 milyon 200 bin ile 2 milyon yıl kadar önce kuzeye göçtü. Bilim adamları, bu genetik adaptasyonun mamutların buzul çağında ayakta kalmasını sağlamış olabileceğini söylüyor.


Kaynak:BBC Bilim / Nature Genetics (Paul Rincon/BBC Bilim Muhabiri)
Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2015 00:12