Arama

Muz nerede yetişir? - Tek Mesaj #6

_kelebek_ - avatarı
_kelebek_
Ziyaretçi
8 Mart 2012       Mesaj #6
_kelebek_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

muzun hangi şehirde yetişir


Muzlar sanıldığının aksini ağaçlarda değil devasa boyutlara ulaşmış otlardna yetişmektedir. Odunsu bir yapıda olmayan bu otlar uzun bir süre geliştikten sonra meyvesini verir ve o yıl içinde tekrar ölmektedir. Bu ölme sonrasında yine aynı kökten belirli bir uzaklık ve zaman sonrasında yeni bir büyüme meydana gelmektedir. Bu oluşum sürekli kendini yeniler ve defalarca tekrarlayabilir.
10000 yıllık bir geçmişe sahip olan muzlar genetiği oynanmadan günümüze kadar gelen nadir meyvelerden sadece biridir. Özellikle evlerimizde ve pazarlarda bulunan muzlar insanların yardımı ile üretilmeye devam edilmektedir. Yabani olmayan bu muzlar diğerlerine nazaran daha etli ve tatlı olarak pazarlardaki yerini almaktadır. Uygun aşı ile sürekli daha tatalı ve etli olarka tutulan bu meyveler bir çok kez ciddi bakıma gerek duymaktadır.
Hassas bir meyve olması nedeniyle bir çok kez kontrollerden geçen bu meyve dünya üzerinde en çok kazandıran yiyecek grubu arasında en baş sıralardadır. Bu sırayı ona kazandıran yıllık 12 milyar dolarlık bir ihraacata sahip olmasıdır. Bu rakam belki ilk duyulduğunda az bir miktar gibi gelebilir fakat dünya üzerinde yaşayan 400 milyon insan her senen bu miktar parayla yaşamlarını sürdürmektedir. Bir çok ülkede yetiştirilebilen bu meyvenin avrupadaki üretim merkezi İrlanda’dır. Ülkemizdede üretimlerine devam eden bu değerli meyve bir çok dünya ülkesinde ne pahal meyveler arasındaki yerini yıllardır korumaktadır.