Arama


kosovalı hulya - avatarı
kosovalı hulya
VIP VIP Üye
9 Mart 2012       Mesaj #6
kosovalı hulya - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
gamze 1556 adlı kullanıcıdan alıntı

benim kulağıma tokat atıldı ama kanamadı hala işitme kaybım var bu nedir? açıklarmısınız lütfen benim kulak zarım delindimi veya önemli bir şey varmı ? biraz çabuk cevaplarsanız sevinirimm Msn Sad

Kulak zarı delinmesi

Kulak zari dis kulak yolu ve orta kulagi ayiran ince bir dokudur. Tibbi terminolojide kulak zarina Timpanik Membran denilir. Orta kulak östaki borusu yolu ile genize baglanmistir. Bu boru orta kulak basincini esitler. Delik kulak zarina sıklıkla ağir isitme ve bazen de kulak akintisi eslik eder. Agri genellikle yoktur.

Sebep genellikle travma veya enfeksiyondur. Asagidaki hallerde kulak zarinda delik olusabilir;
Kulaga tokat atilmasi, Kafa kemigi kiriklari, Ani bir patlama, Toka, pamuklu çubuk veya kürdan gibi bir cismin dis kulak yolundan içeri fazla sokulmasi, Kaynak alevi veya asit gibi sivilarin dis kulaktan içeri girmesi.
Orta kulak enfeksiyonlari; agri, isitme kaybi ve zarda kendiliginden delinmeye yol açabilir. Bu durumda kulaktan iltihapli veya kanli bir akinti olacaktir. Tibbi terminolojide bu duruma Perforasyonlu Otitis Media denilir.
Nadir olarak kulak zarina daha önce yerlestirilmis bir ventilasyon tüpü sonrasi kulakta kalici bir küçük delik olusabilmektedir.
Kulak zari deliklerinin büyük çogunlugu bir kaç hafta içinde kendiliginden iyilesirken, bir kisminda bu süre aylari bulabilmektedir. Iyilesme devresinde kulak su ve travmadan korunmalidir. Kendiliginden kapanmayan delikler ameliyati gerektirir.
Deligin büyüklügü ile isitme kaybi dogru orantilidir. Kulak zarinda deligin yeri de isitme kaybinin derecesini etkiler. Eger ciddi bir travma sonucu orta kulaktaki sesin iletimini saglayan kemikcikler birbirinden ayrildilarsa veya iç kulak yapilari zarar gördüyse isitme kaybi da ciddi olacaktir. Kulak zarindaki delik ani travma veya patlama sonucu olustuysa derin isitme kaybi ve siddetli bir çinlama bulunabilir. Bu durumda isitme genellikle kismen geri döner ve çinlama bir kaç gün içinde azalir.
Herhangi bir müdahalede bulunmadan önce isitme testi yapilmalidir. Zardaki deligi kapatmanin, banyo ve yüzme sirasinda orta kulaga su kaçmasini engellemek (Aksi takdirde kulak enfeksiyonlari olusabilir), iyilesmede düzelme ve çinlamada azalma saglamak gibi çesitli yararlari vardir. Ayrica orta kulakta kolesteatom (Deri kisti) gelismesini engeller. (Kolesteatom kronik enfeksiyona ve kulak yapilarinda tahribata yol açabilir).
Delik küçükse, doktorunuzun bunun zaman içinde kendiliginden kapanip kapanmadigini kontrol etmesi gerekir. Veya, uygun durumlarda küçük bir yama yapmayi deneyebilir. Bu amaçla zardaki deligin kenarlarina mikroskop altinda iyilestirici etkisi olan ilaçlar sürer ve zarin üzerine ince bir kagit parçasi kapatarak yama yapabilir. Zardaki delik tamir edildikten sonra isitmede genellikle bir düzelme gözlenir. Deligin tamamen kapanmasi için birkaç defa (3-4) yama tatbiki gerekebilir. Eger doktorunuz kagit ile kapatmanin yeterli olmayacagi görüsünde ise veya bir kaç kez kagit yama tatbikinden sonra delik hâlâ kapanmamissa cerrahi müdahale gerekir. çesitli cerrahi teknikler vardir. Tüm tekniklerde iyilesmeyi saglamak için delik olan zar bir doku parçasi ile kapatilir. Bu isleme Timpanoplasti adi verilir. Timpanoplasti ameliyati deligin kapatilmasinda ve isitmenin düzeltilmesinde kesin basari saglar. Basit bir operasyondur. çogu zaman hasta ayni gün evine gönderilir.
Kulak Burun Bogaz Uzmaniniz kulak zarinizdaki delik için size en uygun yolu gösterecektir.