Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mart 2012       Mesaj #35
Avatarı yok
Yasaklı
Ölümden Kıl Payı Kurtuldu



Okyanusların en yırtıcı ve korkutucu canlısı köpekbalıkları, bazen gözlerine kestirdikleri avı yakalamak ne kadar kolay görünse de amaçlarına ulaşamıyor.

Güney Afrika’nın False Körfezi’nde çekilen bu fotoğrafta, yaklaşık 4 metre boyundaki köpekbalığı, midesine indirmek istediği yavru foku yakalamak için çok ani bir hamle yapıyor. Ancak köpekbalığı hesabını iyi yapamıyor ve yavru fok dev balığın burnuna oturuyor.

Görenleri hayrete düşüren kareyi vahşi doğa fotoğrafçısı Chris Fallows çekti. Fotoğrafın çekildiği Seal Adası yakınları, yaklaşık 64 bin fok ve büyük beyaz köpekbalıklarına ev sahipliği yapıyor.Yavru fokun mucizevi kurtuluşunu gösteren anı bir tekne gezisinde yakalan Fallows, “Turistler gördükleri karşısında donup kaldı...

Yavru Fok Kaçtı

Dev köpekbalığının burnunda göğe yükselen yavru fok, avcısının ağzına düşmekten kurtulduktan sonra hemen suyun derinliklerine dalarak yetişkin fokların yanına yüzdü. Ancak yavru fokun peşine düşen köpekbalığından kurtulup kurtulmadığı bilinmiyor.Yaklaşık 30 yıllık ömrü olan büyük beyaz balıklar, yedi metre boya ulaşabiliyor. Köpekbalıkları, foklar dışında en çok diğer balıkları ve deniz kuşlarını avlamayı tercih ediyor.

Köpekbalıklarının doğal besinleri arasında büyük balıklar, bazı deniz memelileri, büyük mürekkep balıkları ve diğer köpekbalıkları yer alır.

Köpekbalıklarının milyonlarca yıldır hayatta kalmalarının sebeplerinden biri de diş ve çene yapılarıdır. Dişler alt ve üst çenede 4 ya da 5 sıra halinde dizilir ve sayıları türlere göre değişir. Bu dişlerin hemen arkasındaysa “yedek dişler” diyebileceğimiz dişler bulunur. Beslenme sırasında hayvanın dişleri kırıldığında yerini bu dişler alır. Bu hızlı değişim birkaç günle birkaç hafta arasında olabilir.

Köpekbalıklarının diğer canlılara üstünlük sağlamalarına yarayan bir başka özellikleriyse duyu organlarıdır. Koku alma ve işitme duyuları iyi gelişmiştir. Kan kokusunu 3 km uzaktan alabilirler. Acaba bundan dolayı mı köpekbalığı denmiş? Gerçi ısırma eylemini de unutmamak gerekir.

Çok küçük sesleri duyabilir ve geldiği yönü tayin edebilirler (Insan sualtında sesi duyar ama geldiği yönü tayin edemez). Görme duyuları pek gelişmemiştir. Zaten genelde derin sularda yaşadıkları için, görme duyularını pek kullanmazlar. Vücutlarının yan tarafında bir çizgi şeklinde bulunan ve “yanal organ” denen duyu organlarıyla manyetik alanları algılayabilir, yön tayini yapabilir (özellikle bulanık suda) ya da yaralı bir balığın çıkardığı titreşimleri saptayabilirler.


Kaynak : Ntvmsnbc / Ekoloji Magazin Dergisi (10 Mart 2012,12:26)
Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2015 00:13