Arama


Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
10 Ekim 2006       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Kızılay (Türk Kızılayı)2.jpg
Gösterim: 1660
Boyut:  51.9 KB

Kızılay demeği (Türkiye)


yurtiçinde ve yurtdışında, savaşta ve barışta felakete uğrayanların her türlü sağlık ve sosyal yardım hizmetlerini yerine getirmek amacıyla kurulmuş dernek.

11 haziran 1868 tarihinde, OsmanlI imparatorluğu'nda "Mecruhin ve mardayı askeriyeye imdat ve muavenet cemiyeti" adıyla kuruldu. 1877'de OsmanlI hilaliahmer cemiyeti, 1923'te Türkiye Hilaliahmer cemiyeti, 1935'te Türkiye Kızılay derneği adını aldı.

Kamuya yararlı bir dernek olan Kızılay, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay dernekleri birliği'ne bağlıdır. Kızılay'ın savaşta, barışta ve uluslararası yardımlaşmalarda olmak üzere çeşitli görevleri vardır. Kızılay'ın amacı, savaşta felakete uğrayanları koruyan Cenevre sözleşmeleriyle uluslararası antlaşmalardan Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu antlaşmaların, derneğe yüklediği hizmetleri yerine getirmek, barışta yurtiçinde ve yurtdışında meydana gelen doğal afet ve felaketlere karşı sağlık yardımlarında bulunmak, savaşta Silahlı kuv- vetler'e yardımcı olmaktır.

Kızılay derneği'nin merkezi, Ankara’dadır. Tüm yurtta altı yüz kırk dokuz şubesi vardır. Kızılay'ın ayrıca, Özel hemşirelik lisesi müdürlüğü, Kan merkezi müdürlüğü ve Afyonkarahisar Madensuyu işletmesi müdürlüğü gibi bağlı kurumlan bulunmaktadır.
Kızılay haftası, Türkiye Kızılay' derneği'nin kuruluş amaçlarını, görevlerini ve çalışmalarını öğrencilere ve halka tanıtmak için her yıl 29 ekim - 4 kasım tarihleri arasında düzenlenen hafta. Hafta boyunca Kızılay şubesi bulunan yerleşim birimlerinde törenler yapılır, konferanslar verilir, fotoğraf sergileri vb. açılır.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 15 Eylül 2016 23:54