Arama

Bruce Lee - Tek Mesaj #1

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
11 Ekim 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Bruce Lee, asıl adı LEE JUN FAN

Ad:  Bruce_Lee.JPG
Gösterim: 1652
Boyut:  38.3 KB

(d. 27 Kasım 1940, San Francisco - ö. 20 Temmuz 1973, Hong Kong)
Aktör ve dövüş sanatları uzmanı.


27 Kasım 1940 yılında San Francisco'daki Chinese Hospital hastanesinde dünyaya doğdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra, Washington Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Babası Lee Hoi-Chuen Çinli, annesi Grace Lee yarı Çinli yarı Êafkas'lıdır. İsmini doğumunda hazır bulunan doktor vermiştir.Babasının sayesinde çocuk oyuncu olarak birçok yapımda yer alan Lee, sinema kariyerine asıl adımı, henüz 8 yaşındayken babasının son filminin yönetmeninden aldığı oyunculuk teklifiyle attı.

Bruce Lee; kendi geliştirdiği Jeet Kune Do yani türkçe ile 'durduran yumruk yolu' isimli savunma sistemi geliştirmiştir.Bu dövüş sanatını geliştirmeden evvel Kung Fu, Wing Chun, Karate, Boks, Tayland boksu, Jujutsu, Kick Boks, Aikido, Judo, Eskrim, Güreş ve Taekwondo gibi dövüş sanatları eğitimi almıştır.1954 senesinde dünyaca ünlü Kung Fu ustası Yip Man'ın öğrencisi olarak Wing Chun dersleri almaya başladı. Dövüş sanatlarıyla ilgilenme sebebi ise 'bir sokak kavgasında küçük düşme korkusu'nu' yenebilmekti.Bruce Lee son derece seri hareket eden yumrukları neredeyse kamera ile yakalanamayan dünyanın en iyi dövüşçülerinden birisidir.

Dövüş sanatları ile ilgili filmlerde bir çok dövüş sahnesi daha etkileyici olması için genellikle sinema teknikleri ile hızlandırılır. Ayrıca ortalama normal bir çekimde saniye başına 24 kare çekim yapılır. Fakat Bruce Lee o kadar hızlıydı ki çekimlerinde saniye başına 34 kare resim alınmak zorunda kalınıyordu. O kadar hızlı hareket ediyordu ki bir insan elini kapatana kadar elinden bir bozuk parayı alıp başka bir para bırakabiliyordu.

Bruce Lee Amerika’da öğrenciler edinmiş ve insan ayrımı yapmadan beyaz, siyahi, uzak doğulu herkese kung fu öğretiyordu. Bunun neticesinde civardaki bir çok karate ve tekvando okulu öğrencilerini kaybetmeye başladılar ve kendi stillerini öğrencilerine kabul ettirmek için Bruce Lee’ye meydan okudular, sonuçları tahmin edebiliyorsunuzdur. Bruce Lee bir çok dövüş sanatı hocasını bir güzel patakladı. Ayrıca Çinliler kung fu tekniklerinin kendi vatandaşları olmayan kişilere öğretilmemesi konusunda sert bir tutum içindeydiler. Bruce’un bu teknikleri yabancılara öğrettiğini öğrenince en iyi dövüşçülerinden bir ekip yolladılar ve “Ya sırası ile bu dövüş ustalarını yenersin ya da kung fu öğretmeyi bırakırsın” diye karşısına çıktılar (Bu da Çinlilerin dövüş sporlarında geleneklere uymayanlar için sergiledikleri bir gelenek). Fakat Bruce Lee bu Çin Kung Fu’sunun en üst mertebe temsilcilerini de yenerek bir kez daha kendisini ispat etti.

1964 yılında Linda Emery ile evlendi. Seattle’da kendine ait bir dövüş sanatları kursu açtı. Daha sonra eşi Linda ile California’ya taşınan Lee, Los Angeles ve Oakland’da iki yeni kurs açtı. Bu kurslarda Lee genellikle Jeet Kune Do tarzıyla ilgili dersler verdi. Steve Marquin, Karem Abdul Cabbar, James Caburn, Don Inosanto gibi ünlü isimler öğrencileri arasında yer aldı. 1965 yılında oğulları Brandon Lee ve birkaç yıl sonra da kızları Shannon Lee doğdu.

Linda’nın mutluluğu ise çok uzun sürmedi. Kocasının sakatlıkları, film setleri arasında geçen hayatı ve iki çocuğuyla uğraşmak zorundaydı. Çok genç yaşta önce eşini ve yıllar sonra da oğlunu kaybeden ama buna rağmen güçlü kalmaya çalışan bir karakterdi. Bruce Lee’nin ölümüyle yarım bıraktığı The Tao of Jeet Kune Do (Jeet Kune Do’nun Yolu) adlı kitabı tamamladı. Ölümünün ardından eşinin anısını Bruce Lee Vakfı ile yaşatmaya devam ediyor.

Bruce Lee, Ed Parkers'la 1964 yılında ilk uluslararası çıkışını yaptı.Daha sonra Green Hornet adlı bir dizide oynamaya başladı. Bruce bunun kendisi için bir çıkış olacağını düşünürken dizi bir sezon sonra yayından kaldırıldı. Daha sonra James Garner'in oynadığı 'Marlowe' adlı filmde küçük bir rol kaptı ve bir kaç bölümünde göründü. Sakatlandı ama vazgeçmedi. Bu küçük rol kariyeri adına ona hiçbir fayda sağlamadı. Lee ondan sonra dövüş sanatları öğrencileri üzerine tasarlanmış 3 tane Knoons adlı okullardan açmaya karar verdi. İşte burada öğrencilerine gerçek Jeet Kune Do olmayı öğretti. Steve Mrqueen, Karem Abdul Cabbar, James Caburn, Don İnosanto gibi tanınmış öğrencileri oldu.

İlk uzun metrajlı filmi; Çinli prodüktör Raymond Chow'un kurduğu film şirketi Golden Harvest la çekilen için Big Boss (Büyük Patron)dur. Film Hong Kong ve güneydoğu Asya bölgesinde şimdiye kadar kırılmış tüm gişe rekorlarını alt üst ederek büyük bir patlama yaptı. Bunun üzerine Asya milliyetçiliğinin işlendiği Fist of Fury(Öfkeli Yumruk) filminde oynadı. Lee'nin bu filmlerinde kendisine özgün stilini de görmek mümkündür. Hong Kong film sanayinde avantür filmlerin hareketli sahnelerine Bruce Lee'nin Hollywood tecrübesi ile olağanüstü koreografileri yeni bir boyut kazandırmıştır. Dönemin süper starı Wang Yu bile onun altında bir role razı hale gelmişti. Büyük Usta çekilen filmin güzel olması için dövüş sahnelerinin koreografisini düzenlerken gece gündüz demeden çalışıyordu. Hareketli sahneler için uzun plan çekimler yapar, yüksek tekmeler kullanır, Escriama'nın (silahlı dövüş sanatı) Nunchaku, Bo, Kali, bıçaklar ve küçük Çin okları gibi tüm silahlarını kullanarak dövüş sahnesini olağanüstü artistlik figürlerle süslerdi.

Bruce Lee kalitesi ile Kung Fu sineması sektörüne yeni bir boyut kazandırdı. Escrima ustası Dan Inosanto, Lee'nin özgün stili Jeet Kune Do'nun kesinlikle gösteriye yönelik olmadığını, aksine çok gerçekçi, fantezisi olmayan, vücut hareketlerinin işlevine uygun bir spor olduğunu söyler. Lee'nin komple bir sporcu olduğunu, Jeet Kune Do'nun da gerçek bir dövüşte çok etkili bir sistem olduğunu hararetle savunur. Bunun yanında Bruce Lee'nin de çok iyi bir aktör olduğundan, dövüş sanatını beyaz perdede fantastik bir şov olarak seyirciye sergilemeyi becerebildiğini söyler. İşte bu yüzdendir ki; filmleri dünya sinema klasikleri arasına girmiştir.

Bruce haklarını almakta kavgacı ve inatçı bir kişiliğe sahipti bu kavgacılığı onu yeni bir meslek sahibi yaptı.başından beri filmlerinin sahneye koyuculuğunu lo wei yapmaktaydı.ancak bu kişi ile ters düşmesi onunla arasını açtı,hatta bir basın toplantısında lo wei Bruce tarafından dövüldüğünü iddia etti..bu olaydan sonra Bruce kendi filmlerini kendisi sahneye koymaya karar verdi.

1970 yılında Bruce Lee antrenman yaparken belini ciddi şekilde sakatladı. Doktorlar bir daha spor yapamayacağını ve yapmaya kalkarsa da bunun çok tehlikeli olduğunu söylediler fakat o hayatını adadığı spora her şeyini riske ederek devam etti. Sonuç olarak mucizevi bir şekilde tam olarak iyileşti ve o yıldan sonra 5 film daha çekti.

20 Temmuz 1973 tarihinde, 33 yaşındayken hayatını kaybetti. Bruce Lee'nin ölümü beraberinde birçok iddayı da getirdi. Sağlığının gayet iyi olduğu biliniyordu. Eşiyle dışarı çıkmak üzerelerken Bruce Lee kendisini yorgun hissettiğini söylemiş ve eşinin verdiği uyku ilacını alarak 'biraz dinlenmek üzere' yatağa uzanmış. Bir daha uyandırılamamış. Eşi durumu farkedip ambulans çağırdığında Bruce Lee hala yaşıyordu. Hastaneye ulaştırıldıktan kısa bir süre sonra 'beyin ödemi' nedeniyle öldüğü açıklandı. Ölümü tüm Hong Kong 'u yasa boğdu.

Bruce Lee nin cenazesi yüz binler eşliğinde muhteşem bir törenle kaldırılmış hayranları onun için günlerce göz yaşı dökmüş,taraflı tarafsız onun ölümü herkesi üzmüş özellikle do sporları sevenleri öksüz bırakmıştır. Bruce toprağa verilirken Frreur De Vaincer filminde giydiği mavi elbisesi giydirilmiştir. Gelecekte dev projeleri olan Bruce Lee erken ölümü tüm spor sevenleri derin hayal kırıklığı ve üzüntüye sokmuştur.

33 yaşındayken aramızdan ayrılışının ardından Bruce Lee’nin dövüş sanatlarına kattıkları, felsefesi ve başarılı aktörlüğü koca bir miras gibi durmaya devam ediyor. Teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanılarak yapılan aksiyon filmlerinden bilimkurgulara kadar hepsinin bir yerine bulaşmış felsefi sosta ya da dövüş tekniğinde bile Bruce Lee’nin izlerini görmek mümkün.

Bruce Lee anısına doğduğu kent olan Hong Kong'da bir müze açıldı. Kentin önemli alışveriş merkezlerinden birinde açılan müzede yaklaşık 10 bin parça eşya sergileniyor. Müzeyi düzenleyen Jackson Ng, Lee'nin Çin tarihinin en önemli kişiliklerinden biri ve uluslararası arenada kabul görmüş ilk Çinli yıldız olması nedeniyle adına müze kurma kararını aldıklarını söyledi.

Bruce Lee ve oğlu Brandon, baba oğul genç yaşta ölen ünlüler kervanının en bilinen isimlerinden. Sekiz yaşında babasını kaybeden Brandon Lee, ilk gençlik yıllarından itibaren film setlerine adım attı. 1993’te The Crow filminin çekimleri devam ederken, yanlışlıkla doldurulmuş bir silahla vurularak öldüğünde ise sadece 28 yaşındaydı. Tabii bu esrarengiz ölüm, Bruce Lee’nin ölümüyle ilgili yazılan senaryolarla birleşince efsaneyi daha da büyüttü.

31 Mart 1993 tarihinde, oğlu Brandon Lee'de babası gibi tartışmalı bir şekilde, "The Crow" filminin çekimleri sırasında, karnından vurularak öldü.

Bruce Lee, Seattle'daki Lake View mezarlığına gömüldü. Daha sonra Oğlu Brandon Lee'de aynı yere, babasının yanına gömüldü.

Derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 12 Kasım 2016 19:02
Gerçekçi ol imkansızı iste...