Arama

İcatlar - Önemli İcatlar - Tek Mesaj #14

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mart 2012       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

Mucitlerini Öldüren İcatlar


Mucitler ve icatları arasındaki ilişki kimi zaman fazlasıyla dramatik, duygusal ve hazin olabiliyor. Amaçları uğruna kendilerine zarar vermekten bile çekinmeyen birçok bilim adamı sırf bu yüzden hayatlarını kaybettiler. İşte icatları tarafından öldürülen 7 mucit;

Henry Smolinski...
Mühendis olan Smolinski'nin tek amacı uçan bir araba yapmaktı. Bu amaçla kurulan Advanced Vehicl Engineers firmasında çalışmaya başlayan Smolinski, bir Cessna tipi Skymaster uçağını Ford Pinto'yla birleştirerek amacına ulaşmak istedi. Smolinski 1973'te başladığı projeyi 1 yıl sonra piyasaya sunma niyetindeydi. Ancak 11 Eylül 1973'de pilot Harold Blake ile birlikte aracın test uçuşunu yaparken hayatını kaybetti. Aracın kanatları, otomobilden ayrıldı ve böylece icadı Smolinski'yi öldürmüş oldu.

Franz Reichelt...
Avusturya doğumlu Fransız mucit Franz Reichelt hayatını bir terzi olarak sürdürüyordu. Ancak terzi maskesi altında asıl yaptığı iş uçak pilotlarının giyebileceği uçan paraşüt görevi gören bir giysi yapmaktı. Reichelt'ın bu çabaları dikkat çekti ve ilgi gördü. Reichelt ürününün ilk testini yapay mankenlerle yaptı ve başarılı oldu. Ancak bu yeterli değildi, bir insanla da test yapması gerekiyordu. Kendini kurban seçti ve giysisini giyip Eyfel kulesine çıktı. Kendini kulenin düşük bir seviyesinden aşağıya bırakan Reichelt zemine çarptı ve hayatını kaybetti.

Horace Lawson Hunley...
Bir avukat olan Hunley'nin merakı denizaltılar üzerineydi. Üç farklı modelde denizaltının dizaynına yardım etmişti. İlk denizaltısını New Orleans'ta battı, ikincisi Alabama'da Mobil Bay'de battı. Üçüncü denizaltısında isekendisi de vardı ve 15 Ekim 1863'te denizaltı içinde 7 kabing örevlisiyle birlike Charleston sularında battı ve Hunley hayatını kaybetti.

Thomas Midgley, Jr...
Midgley Jr. Kurşunlu benzin ve sera gazı ile ilgili çalışmalar yapıyordu. Bir keresinde bir basın toplantısında yakıtının güvenli olduğunu göstermek için ellerine kurşunlu benzin döktü, ayrıca 60 saniye boyunca benzini kokladı. Ancak kurşun zehirlenmesinden dolayı ölmedi. Ölümüne çocuk felci geçiren hastalar için yaptığı yatak sebep oldu. Halat ve makara sistemiyle kurulan yatakta 2 Kasım 1944'te iplere dolanmış olarak ölü bulundu.

Marie Curie...
Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla efsane kimyager Marie Curie uranyumla yaptığı deneylerle radyoaktiviteyi bulmuştu. İki kez Nobel ödülü kazandı. Ancak Curie'nin ölümü de bu buluşundan dolayı gerçekleşti. 1934 yılında Fransa'nın Savoy kentinde kan kanserinden hayatını kaybetti. Hastalığı aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına baağlandı. Bu yüzden ona bilim için ölen kadın dendi.

Atinalı Perillos...
Perillos bir pirinç dökümcüsüydü... Agrigentum Tiran'ı Phalaris için tamamen pirinçten içi boş ve bir tarafında kapı bulunan bir boğa yaptı. Phalaris kurbanlarını boğanın içine kapatıyordu. Boğanın altına yerleştirilen ateşle metalin rengi sıcaktan kırmızıya dönene kadar ısıtılıyordu. Böyle kurban içeride yavaşça kızararak ölüyordu. Boğanın başı karmaşık bir sistemle tüp ve tapalarla yapılmıştı ve böylece mahkumların çığlıkları kızmış bir boğa böğürmesine dönüştürülüyordu.

Söylendiğine göre boğa tekrar açıldığında, kurbanın kavrulmuş kemikleri mücevher gibi parlıyordu ve bunlardan kolye yapılıyordu. Pirinç boğayı beğenerek sipariş vermiş olan Phalaris, boğanın boynuzundaki ses sisteminin bizzat Perillos'un kendisi tarafından test edilmesini istemiş, Perillos içeri girince hemen kapıyı kapatmış ve ateşi yakarak bu icadın ses sisteminin çalışıp çalışmadığını Perillos'un çığlıklarından öğrenmeye çalışmış ve Perillos'un ölmesine sebep olmuştu.

Abakovsky...
Abakovsky kendi icadı tarafından öldürülen bir Rus mucitti. İcadı yüksek hızlı bir Aerowagon tren motoruydu. Test sürüşü sırasında Abakovsky ve yanındaki 5 kişi hayatını kaybetti. Abakovskyi'nin icat ettiği motor aslında bir uçak motoruydu. Bu motorun üzerinde çalışan Abakovsky ne yazık ki öldüğünde 26 yaşındaydı.

Kaynak:CNN
Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2016 20:56