Arama

Güneş (Uzay) - Tek Mesaj #11

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Mart 2012       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş'in Yarıçapı Değişti



Bir grup uzay bilimci geçtiğimiz günlerde Merkür'ün yörüngesini esas alarak Güneş'in yarıçapını yeniden hesapladı.

Güneşin yarıçapı 695 bin 500 kilometre biliniyorken NASA’ya ait bir uzay aracına yerleştirilen solar teleskoptan yapılan ölçümler neticesinde 696 bin 342 kilometre olduğu saptandı.

Havai Üniversitesinden yapılan basın açıklamasında, bu ölçümün şuana kadar yapılanlara nazaran 10 kat daha güvenilir olduğu ifade edildi. Ancak bu ölçümün bir yanıltıcı tarafı da güneşin boyutunun değişmiş olabilme ihtimali... Bu ihtimal göz önüne alındığında sonuçlar kestirilemiyor.

Jüpiter’in Yarıçapı Daha Net Hesaplanacak

“Merkür Geçişi” olarak adlandırılan ve yüzyılda 12-13 kez gerçekleşen bu hadisenin güneşin iç yapısının anlaşılmasına yardımcı olduğu tesbit edildi. Aynı ölçümü 5 Haziran 2012’de gerçekleşecek “Venüs Geçişi” esnasında da yapmaya hazırlandıklarını ifade eden araştırmacılar, bu gözlem neticesinde Jüpiter’in yarıçapı hakkında daha net bilgi edilebileceği kanaatini savundu.

9 Yıllık Çalışmanın Ürünü

Brezilyalı uzay bilimci Marcelo Emilio, ulaşılan neticenin 9 yıl süren yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade etti. Yaptığı açıklamada ilmi şüphenin gerekliliğine değinen Emilio, “Bilimsel veriler hazırlanırken çoğu kez sistematik hatalar göz ardı ediliyor. Örneğin yeryüzünden yapılan ölçümlerde atmosfer verinin doğruluğunu etkileyen bir faktördür.” ifadelerine yer verdi.

Yerkürenin yarıçapından yaklaşık 10 kat büyük olan Güneş yarıçapı, astronomi biliminde yıldızların boyutunu ölçerken kullanılan bir uzaklık birimi olarak biliniyor.


Kaynak:Haber365 (26 Mart 2012,11:27)
Son düzenleyen Safi; 29 Mart 2016 03:01