Arama

Güneş Fırtınası - Tek Mesaj #12

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Mart 2012       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı
Dünya'nın Beş Katı Büyüklüğünde

İngiltere’nin Manchester kentinde düzenlenen Ulusal Astronomi Toplantısı 2012’de sunulan fotoğraflarda, geçtiğimiz yıl yaşanan fırtınanın detaylı ayrıntıları sunuldu.

Gök bilimciler, dev güneş fırtınasının sıcaklığının 4,999 santigrat ile 1,999,999 santigrat derece arasında olduğunu belirtti. Dev fırtına, sadece üç saat içinde Güneş’in yüzeyinden kıvrılarak tam 200 bin kilometre yüksekliğe ulaştı. Bu mesafe, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin neredeyse yarısına denk geliyor.

Uzayı Kavurdu

Güneş’ten uzayın karanlığına kıvrılarak yayılan dev fırtınanın yaydığı gazların, saatte 300 bin kilometreye ulaştığı tesbit edildi. Dünya’nın yüzeyindeki fırtınalar ise saatte ortalama 160 kilometre hıza ulaşıyor.


Gök bilimciler, bir Güneş fırtınasına ait en detaylı görüntüleri geçtiğimiz ay elde etti. NASA’nın SDO (Solar Dynamics Obervatory) uzay aracı, 7-8 Şubat günlerinde yaşanan güneş fırtınasını 30 saat boyunca gözlemlemişti. Bu fırtınanın, Eylül 2011’de yaşanan fırtınanın beşte biri kadar, yani Dünya’yı yutacak kadar büyük olduğu belirtildi.

Bilim dünyasının ‘coronal mass injection’, yani ‘taçküre kütle atımı’ olarak tanımladığı patlamalar, Güneş’in yüzeyinden uzaya çok yüksek sıcaklıkta gaz ve materyalin saçılmasına yol açıyor. Güneş’in manyetik alanlarının sarmalımsı hareketleri, bu patlamalarla oluşan fırtınalara DNA zincirlerine benzeyen şekli kazandırıyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / Ulusal Astronomi Toplantısı (29 Mart 2012,10:18)
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:40