Arama

1 lt kaç kg eder? - Tek Mesaj #2

kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
29 Mart 2012       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Litrenin kilo hesabı yapılamaz. Litre tabiri sıvı maddelerin gramajını ifade eder. Sıvılarınsa yoğunlukları farklıdır.
Örneğin: 1 litre su tartıldığında 400 gr. geldiğini var sayarak, aynı litre kabındaki su miktarı kadar civa koyduğumuzda 2 side 1 litre beher ölçüsünde olmalarına karşı su örnekte verildiği üzere 400 gr gelsede civanın özgül ağırlığı yuksek olduğundan atıyorum 5kilo gelebilir.

Bu yüzden sıvıların ölçü birimi litrenin kilo dönüşümünde standart miktar olamaz. Maddenin özgül ağırlığıyla doğru orantıdadır.

Ayrıca Bakınız:
* el-Beyruni; Çeşitli maddelerin birbirinden ayırt edilme yollarından birinin, maddelerin özgül ağırlıkları olduğunu söyleyerek, sıcak su ile soğuk su arasındaki özgül ağırlık farkını tespit etmiştir. Galilei'den 600 yıl önce dünyanın döndüğünü kanıtlamış, Newton'dan 700 sene önce dünyanın çapını hesaplamıştır. Bu konuda ortaya attığı kanun, Avrupa’da “Beyruni Kuralı” diye bilinir. El-Beyruni, 973 yılında 'Bilimsel çalışmaların, deneylerle ispat edilmesi gerektiğini ve belgelere dayanmasının zorunlu olduğunu' söylemiştir.

* Hazinî, ölçü ve tartı teorilerine yaptığı katkı ile tanınır. Bilime yaptığı diğer bir önemli katkı da yerçekimi hakkındaki görüşleridir. Hazinî, Newton'dan 500 yıl önce, "her cismi yer kürenin merkezine doğru çeken bir güç" olduğunu söylemiştir. Roger Bacon'dan yüzyıl önce de, dünyanın merkezine doğru yaklaştıkça, suyun yoğunlaştığı fikrini ortaya atmıştır.
Hazinî, kimyasal maddelerin yoğunluk ve özgül ağırlıklarını ölçmek amacıyla icat ettiği hassas terazilerle, kimya bilimine de önemli katkılarda bulundu. Öyle ki, icat ettiği ve "Mizanü'l-Hikme" (Hikmet Terazisi) adını verdiği bu hassas terazi ile yaptığı yoğunluk ve ağırlık ölçümleri, günümüz teknolojisi kullanılarak yapılan ölçümlerden pek farklı değildir. Elementler ** **** Altın 19.05 19.26 Civa 13.56 13.59 Bakır 8.66 8.85 Pirinç 8.57 8.40
Demir 7.74 7.79 Kalay 7.32 7.29 Kurşun 11.32 11.35 Hazini , Zîc-i Sanacarî (Yıldız Kataloğu) adlı eserinde, yıldızlar ve gezegenlerle ilgili bilgilere ve Selçuklu Devleti'nin enlem ve boylamlarına da yer vermiştir. ‘Risale fi'l-Âlât' (Aletler Bilgisi) adlı kitapçığında ise gözlem aletlerini konu almıştır.

Kaynak: İslam'da Bilim, Türk ve Müslüman Bilim Adamları
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.