Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1767

byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
31 Mart 2012       Mesaj #1767
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Başbakan Erdoğan'dan tarihi ziyaret

Vahşetin ardından Uygur Bölgesi'nde ilk Başbakan: Erdoğan Urumçi'de Uygur Türklerini ziyaret edecek
esh98

Başbakan Tayyip Erdoğan, 2009 yılında 150 Uygur Türk'ünün hayatının kaybettiği olayların ardından, "Vahşete varan olaylar, soykırım" değerlendirmesini yaptığı Çin'in Sincan Özerk Bölgesi'ni ziyaret edecek. Erdoğan'ın tarihi ziyaretinde kendisine işadamları ve kalabalık bir heyet eşlik edecek.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, daha önce 150 Uygur Türk'ünün hayatının kaybettiği olayların ardından, "Vahşete varan olaylar" değerlendirmesini yaptığı Çin'in Sincan Özerk Bölgesi'ni ziyaret edecek. Erdoğan'ın tarihi ziyaretinde kendisine işadamları ve kalabalık bir heyet eşlik edecek.

BAŞBAKAN SIFATIYLA İLK ZİYARET

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2009 yılında, "vahşet, soykırım" diyerek sert şekilde eleştirdiği olayların yaşandığı Uygur Türkleri'nin yaşadığı Sincan Özerk Bölgesi'ni ziyareti için Çin ile yoğun bir diplomasi trafiği başlatıldı. 8-11 Nisan tarihlerini kapsayan 3 ayaklı ziyarette Başbakan Erdoğan, Pekin, Shangay ve Urumçi'yi ziyaret edecek. Bu gezi, Başbakan Erdoğan'ın, Başbakan sıfatıyla Çin'e yapacağı ilk ziyaret olması özelliğinin yanı sıra; Uygur Türkleri'nin yaşadığı Sincan bölgesine de Türkiye'den Başbakan düzeyinde ilk ziyaret olacak. Ziyaretin, Uygur Türkleri'nin sorunlarının çözümü ve Çin ile ilişkilerde yeni bir sayfa açacağı yorumları yapılıyor. Başbakanı Wen Jiabao'nun davetlisi olarak Çin'e gidecek olan Erdoğan, Urumçi'de kurulması planlanan Türk Sanayi Bölgesi'ni ziyaret edecek. Başbakan Erdoğan, iki ülke işadamlarının bir araya geleceği Türkiye - Çin İş Forumu'na da katılacak. Başkent Pekin'de de iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalanacak. Kalabalık bir heyetle Çin'e gidecek Erdoğan'a Türk işadamları ve gazeteciler de eşlik edecek. Başbakan Erdoğan'ın ziyareti; iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği imkanlarının artırılması ve ihracatçı firmaların Çin pazarında daha etkin olmaları amacını da taşıyor.


CUMHURBAŞKANI GÜL GİTTİ

Son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Doğu Türkistan'ı ziyaret etmiş ve birkaç gün sonra 5 Temmuz 2009'da çok sayıda Uygur Türk'ünün hayatını kaybettiği Urumçi olayları yaşanmıştı. Başbakan Erdoğan Doğu Türkistan'daki olayları vahşet olarak nitelendirmiş ve sorumlularının adalet karşısında hesap vermesi için konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde gündeme taşıyacaklarını söylemişti. Erdoğan, İtalya'daki bir toplantı sırasında da burada, "adeta bir soykırım yaşandığını" ifade etmişti. Dışişleri Bakanlığı ise kısa bir süre sonra, "Çin'in iç işlerine karışmak gibi bir niyetlerinin olmadığını" açıklamıştı. Urumçi'yi daha önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da ziyaret etmiş; Çağlayan'ın ziyaretinde de protokol gerginliği yaşanmıştı. Başbakan Erdoğan da 2003 yılında AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Çin'i ziyaret etmişti.

ÇİN-TÜRKİYE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

Tarihi ziyaret öncesinde Çin Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Batı Asya ve Kuzey Afrika İşleri Genel Müdürü Lu Jian, Çin ve Türkiye ekonomilerinin geliştiğini, dünya ekonomisindeki etkinliklerinin arttığını belirterek, "Bu yüzden Türkiye ve Çin'in IMF ve Dünya Bankası'nda daha fazla sesi olmalı. Buralarda ortak hareket edersek, daha etkili olabiliriz. Çin ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin bu tür alanları da kapsaması lazım" açıklamasını yaptı. Jian, iki ülke ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını belirterek, her alanda ivme kazanan ilişkilerin bu miktarı daha da yukarılara çıkartacağına inandığını, Çin'in iki ülke arasındaki ticaret hacmini 40 milyar dolar olarak hedeflediğini söyledi. Çin firmalarının Türkiye'de büyük yatırımlar yaptıklarını, projeler üstlendiklerini anlatan Jian, Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tren hattının 2. etabının bu projelerden biri olduğunu, Çinli firmaların takip ettiği baraj projelerinin sayısının her geçen gün arttığını ifade etti.

Kaynak:Ensonhaber