Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1771

byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
2 Nisan 2012       Mesaj #1771
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Neslişah Sultan vefat etti

Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in ve son halife Abdülmecit’in torunu “Neslişah Sultan” yaşamını yitirdi.
esh2712


Neslişah Osmanoğlu, Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişiydi. Mısır kral naipliği yapmış Prens Muhammed Abdülmunim’in eşi olan Neslişah Sultan, Osmanlı ailesinin en yaşlı ferdi ünvanını taşıyordu. Neslişah Sultan, Ertuğrul Osman Osmanoğlu’nun 2009’daki ölümünden sonra Osmanoğulları ailesinin en yaşlı üyesi sıfatını almıştı. Neslişah Osmanoğlu 91 yaşındaydı.

ANNESİNE ATATÜRK TALİP OLDU

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, 'NESLİŞAH Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Prensesi' adlı kitabında Atatürk'ün Sabiha Sultan'a talip olduğunu yazmıştı.

Sabiha Sultan, yani Neslişah Sultan'ın annesi, son Padişah Vahideddin'in kızı... O günlerin çok meşhur askeri, Mustafa Kemal Paşa'nın Sabiha Sultan'a talip olduğunu ancak evliliğin gerçekleşmediğini kitaptaki şu satırlardan, bizzat Sabiha Sultan'ın anlattıklarıyla takip ediyoruz: ' Kendilerini bir defa görmüş ve hoşlanmıştım. Gayet yakışıklıydı. Ateş gibi gözleri vardı, alev alev yanıyorlardı. Ama evlenemezdim zira Enver Paşa'nın neler yapabildiğine yakından tanık olmuştum. Mustafa Kemal Paşa daha fazlasını yapar diye korktum, alet olmak istemedim.' Okur, bu cümlelerden sonra 'Sabiha Sultan'la Atatürk evlenseydi, tarih nasıl yazılırdı?' diye düşünecektir. Bardakçı, soruya hanedanın düşüncesiyle yanıt vermiyor: 'Boşanırlardı ama sonuç değişmezdi'

Kaynak:Ensonhaber
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.