Arama

TuruncuA - avatarı
TuruncuA
Ziyaretçi
17 Nisan 2012       Mesaj #10
TuruncuA - avatarı
Ziyaretçi
Bir Hazine Daha Göçtü - Engelliler Haber ve Bilgi Portalı - Yaşadıkça

Kurumlar hükümetler kişiler yer değiştiriyor peki başlanılan projeler neden yarım bırakılıyor?
Engelsiz Türkiye Projesi Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nda başlatılmıştı. Amaç projeyle, medya kanalıyla özürlü bireyler, yakınları ve tüm toplumda özürlülük konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılık oluşturulmasıydı. Peki TRT, engelliye yönelik programlarını yeterince yapıyor mu? Bu konuda duayenlerle iletişime geçiyor mu?
Türkiye nüfusunun verilere bakmadan 10 milyon engelli nüfusu var bu nüfus anne baba ve akrabasıyla 30 milyonu geçiyor. Böyle bir kitle başta kamu ve özel TV programlarınca arka plana itiliyor.
Metin Şentürk bir sanatçı olarak eğlence programı yapıyor bir diğer taraftan engelli bir çalışan olarak TRT ekranlarında karşımıza çıkıyor. Hepsi bu kadar. Engellilerin problemleri, başarıları, çalışmaları, sanat, film, spor, sağlık, istihdam ve güncel konularda neler oluyor? Engellileri bilinçlendiren onların yaşamına artı değer katan bir program hiçbir TV kanalında karşıma çıkmıyor.
Bugün değerli büyüğümüz A. Faruk Öztimur vefat edince bir beyin daha kaybedildi diye hislendim. Çünkü TRT’de yıllar önce engellilerle ilgili Yaşama Sevinci ve Herşeye Rağmen adlı programları hazırlayan ve sunan bir kişi bilgi birikimleriyle toplamda 51 senelik engelli bilinciyle kaybedildi. Bu ciddi bir rakam ve ciddi bir kayıptır.
Kısa bir süre önce kahvaltı sohbetleri diye bir yazı dizini hazırlamayı ve kitap haline getirmeyi planlamıştım. Bu kitapla yaşayan, bilgi birikimleriyle halen aramızda olan ve engelli alanında tecrübeli kişileri tanıtan ve daha aramızdayken onlarla sohbet ederek onları dinleyerek yaşamımıza artı değer katmayı, ülkemizi daha da ileriye görecek bilgi hazinelerinden faydalanmayı hedeflemiştim. Başta eşim Mehmet Kızıtlaş olmak üzere bu yazıda Faruk Öztimur, Şükrü Sürmen, Fikret Gökçe, Alev Yorgancı, Nurgen Eryavuz, Lokman Ayva, Şükrü Boyraz ve her sabah kahvaltılarımıza konuk olan ve yaşayan engelli ya da engelli yakını başarılı bir çok kişiyi kaleme alıp bu kitabı yazmak istiyordum. Bu isimlerden birini kaybetmenin üzüntüsüyle geç kaldığımı görüyorum.
Özürlü istihdamı haberleri yapan ve en çok özürlünün rahatlıkla istihdam edilebilen medya sektörü engellileri istihdam etmekte ne kadar da uzak olduklarını göremiyor. Birilerinin hatırlatması bile bu konuda daha da hissizleşmelerine sebep oluyor gibi. Gönderilen sunulan başarılı projeleri sadece geçiştiren TV kanal yöneticileri ya da idarecileri savunmalarında sadece yapmak için yaptıkları birkaç program örneğini bizlere sunuyorlar. Açıkça söylüyorum hiçbir koltuk makamda kalıcı olmayanlar hazinelerin kaybedilmesinden başka bir başarı sağlamıyorlar.
Protokoller imzalansa da ben başarılı engelli sunuculara iş imkanı vermeyen, onların bilgi birikiminden faydalanmayan hiçbir kişi ya da kuruma inanmıyorum. Sadece imzalanan kağıtlarda ve basında yapılan açıklamalar hafızalarda kalıyor.
Birkaç gün önce bir haberde belediye başkanı ilçesi için erişilebilir bir ilçe olacak diyor. İnanmıyorum! Olacak denmez yapılır işte yaptık denir. Yıllarca bu sokaklarda engelliler yürümeye çalıştı ve yıllarca merdiven basamaklarından sandalyesiyle aşağıya baktı. Evlere hapsedildi. 2012 yılı ceza yılı hadi bakalım bu hükümet erişilebilir olmayana ceza var demeseydi bu çalışmalar gündeme bu kadar sık gelir miydi?
Engellilik aslında en çok engelliyi ve engelli yakınını herkeslerden daha fazla ilgilendiriyor. Yaşayan ve bu ülkeye bir şeyler katmayı başaran engellileri geri çağırın onlara fırsat verin demiyorum onların bilgi birikiminden faydalanın hangi alan olursa olsun bu değerli örnekleri aramızda tutmalı onlarla daha da ileri nasıl gidiliri konuşmalıyız. Bu ülkenin en zor dönemlerini atlatan bu kıymetli kişilere şimdi sahip çıkma destek olma onlarla kol kola iş yapma zamanı. Kaybetmeden anlamamızın mümkün olduğu bir dünya dileğiyle Faruk Öztimur’a Allah’tan rahmet diliyorum yakınları ve sevdiklerine sabırlar diliyorum.
17.04.2012

yasadikca.com