Arama


GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
9 Mayıs 2012       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Karayib Denizi'nin doğu kesimindeki Küçük Antiller'de yer alan, İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi bir ada ülkesidir. Rüzgârüstü Adaları grubunda bulunan Saint Lucia, Martinik Adası'nın 32 km güneyinde, Saint Vincent Adası'nın ise 40 km kadar kuzeydoğusundadır. Yüzölçümü 617 km2'dir. Saint Lucia volkanik kökenli bir adadır. Adanın güney batısında yer alan Qualibou Yanardağı 1776'daki son patlamasından sonra buhar ve gaz çıkarmayı sürdürmektedir. Souf riere kentinde kükürtlü sıcak su kaynakları bulunur (kentin adı da Fransızca'da "kükürt ocağı" anlamına gelir). İklim ılımandır; kuzey-güney doğrultusunda uzanan dağlardan doğan akarsular bereketli vadilerden geçerek denize ulaşır.

Resmi Adı: Saint Lucia.
Yönetim Biçimi: İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi, iki meclisli meşruti monarşi.
Yüzölçümü: 617 km2.
Nüfus: (1992): 135.000.
Başkent:: Castries.
Başlıca Kent ve Nüfusu: (1991): Castries (11.147).

Saint Lucia halkının büyük bölümü şekerkamışı çiftliklerinde çalıştırılmak için getirilen Afrikalı Siyahlar'ın soyundan gelir. Halkın çoğu Katolik'tir. Çiftçilikle geçinen Saint Lucialılar eskiden en çok şekerkamışı yetiştirirken, bugün daha çok muz üretmektedir. Ayrıca hindistancevizi, meyve,, sebze, pirinç ve pamuk da yetiştirilir. Dışarıya satılabilecek ölçüde kâğıt, karton ve giysi üretilir. Barbados'la kömür ticareti yapılır. Tutulan deniz ürünleri yerel pazarlarda satışa sunulur. Rom, sigara ve madensuyu üretilen adaya özellikle ABD'den her yıl giderek artan sayıda turist gelmektedir.
Kristof Kolomb'un gezi notlarında Saint Lucia Adası'na ilişkin bilgi yoktur. Adanın 1500'lerde keşfedildiği sanılmaktadır. İngiliz denizciler 1605'te ilk kez adaya ayak bastıklarında adanın yerlisi olan Karipler'in güçlü direnişiyle karşılaştılar. Sonunda 1650'de Fransızlar adada bir yerleşme kurdular ve Karipler'le antlaşma yaptılar. Saint Lucia 18. yüzyıl boyunca İngiltere ve Fransa arasında birkaç kez el değiştirdi. İngiltere ancak Na polyon Savaşları'ndan sonra, 1814'te adada kesin bir egemenlik kurabildi ve Saint Lucia bir İngiliz sömürgesi oldu {bak. Napolyon SAVAŞLARI).
1967'de içişlerinde özerklik kazanan Saint Lucia, 1979'da tam bağımsız bir İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi oldu. Saint Lucia'nın başkenti Castries'tir. Ada nüfusunun büyük bölümünün toplandığı başkentin nüfusu 53 bine yaklaşır (1986).
Saint Lucia'nın nüfusu 150.000'dir (1989).
Muz ihracatı ve turizmden sağlanan gelirler 1980'lerden başlayarak geniş çaplı altyapı yatırımlarına olanak verdi. Bu arada ülkede gelişen uyuşturucu kaçakçılığına karşı sert önlemler alındı. Hızlı nüfus artışı üzerine 1991'de aile planlamasına yönelik bir eğitim programı başlatıldı. 1992'deki genel seçimlerde komşu ada devletleriyle birleşme önerisi önemli bir tartışma konusu olarak gündeme geldi.

kaynak: