Arama

Yargı Nedir? - Tek Mesaj #3

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Mayıs 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Bir toplumda bireylerin birbirleriyle ya da devletle olan ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözme işlemidir. Yargı bir devlet görevidir. Yargı işleminde, varolan yasalar günlük hayattaki somut durumlara uyarlanarak haklı ve haksız, suçlu ve suçsuz birbirinden ayırt edilir. Böylece adaletin gerçekleşmesi sağlanır. Suç, bir toplumun hukuk sistemi tarafından belirlenen kurallara aykırı, ceza gerektiren eylem veya davranışlardır. anayasamıza göre suç ve ceza ancak yasalara göre belirlenir.

Bir kimsenin suçlu olup olmadığına sadece mahkemeler karar verebilir. yargı görevi, en başta bağımsız adlî mahkemeler olmak üzere, devletin yargılama makamları tarafından "Türk Ulusu" adına yerine getirilir. anayasamız adaletin tam olarak uygulanabilmesi için, hem mahkemelerin hem de yargıçların bağımsız olduğunu belirtir. anayasamız mahkemelerin bağımsızlığını korumak için bazı hükümler düzenlemiştir. bu hükümler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

1- Hiçbir organ, makam, mercî veya kişi mahkemelere ve hâkimlere emir veya talimat veremez.
2- Yasama ve yürütme organları mahkeme kararlarına uymak zorundadır.
3- Görülmekte olan bir dava hakkında, yasama meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz.
4- Basın organları, görülmekte olan bir davanın karar ve işlemleri konusunda görüş belirtemezler.

Yargı görevinin güvence altında ve her tür baskıdan uzak olarak yerine getirilebilmesi için, yargıçların kişisel güvencelerinin olması gerekir. bu güvence devlet tarafından sağlanmıştır. Anayasamıza göre yargıç ve savcıların görevine son verilemez.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2018 02:05
In science we trust.