Arama

Hezarfen Ahmet Çelebi - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hezarfen Ahmet Çelebi

(1609 İstanbul - 1640 Cezayir)
Ad:  Hazerfen1.jpg
Gösterim: 22397
Boyut:  12.5 KB


(17. yüzyıl) Padişah IV. Murad döneminde İstanbul'da yaşamıştır; ama yaşamı hakkında yeterli bilgi yoktur. Evinde çeşitli konularda deneyler yaptığı geniş bilgi sahibi olduğu, bu yüzden de halk tarafından kendisine "bin fenli" anlamı­na gelen Hezarfen sanı verildiği bilinmek­tedir.
Hezarfen Ahmed Çelebi insanın da kuş gibi uçabileceğini kanıtlamayı amaçlıyordu. Ken­disine aynı düşünceyi gerçekleştirmeye çalı­şan eski bir Türk bilgini İsmail Cevheri'yi ör­nek aldı. Cevheri 1010'da Nişabur kentinde bir uçma denemesi yapmıştı. Kollarına kapı kanatları takarak bir yapının üzerinden atla­mış; ama kanatları ağır geldiği için düşerek ölmüştü. Hezarfen Ahmed Çelebi, Cevheri' nin deneyinin neden başarısız olduğu konu­sunda çalışmalar yaptı. Ayrıca kuşların uçuş­larını ve hava akımlarını da inceledi. Sonunda yaptığı kanatlarla Galata Kulesi'nin tepesin­den uçmaya karar verdi. Kulenin tepesinde sırtına taktığı kanatları birkaç kez açıp kapa­dıktan sonra kendisini boşluğa bıraktı. Deni­zin üzerinden bir martı gibi süzülerek Üskü­dar'da Doğancılar semtine inmeyi başardı.
Padişah IV. Murad, Hezarfen Ahmed Çelebi'yi bir kese altınla ödüllendirdi. Ama elin­den her iş gelen ve uçabilen bu adamın korku­lacak bir kişi olduğu yargısına vararak onu Cezayir'e sürdü. Hezarfen Ahmed Çelebi ya­şamının geri kalan bölümünü burada geçirdi.

MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ağustos 2016 21:51