Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
17:03, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 29 Mart 2024 - 17:03
Arama
MaviKaranlık Forum
Asitler ve Bazlar
-
Tek Mesaj #2
emreeege
Ziyaretçi
16 Mayıs 2012
Mesaj
#2
Ziyaretçi
ASİTLER
Asitler, suyla hidrojen iyonları üreten hidrojen bileşimleridir. Hidrojen iyonları çözeltiyi asidik yapar. Asitler mavi turnusol kağıdına kırmızı renk verir.
Gıdaların çoğu asit içerir. Limonda sitrik asit, sirkede ise asetik asit bulunur. Farklı asitler, limona, sirkeye, ekşi elmaya ve şerbete keskin tadını verir. Aküler, sülfürik asit; midedeki sindirim sıvıları, hidroklorik asit içerir. Asit maddelerin çoğu, saf katılar, sıvılar ya da gazlar olarak bulunsa da, sadece suda eridiğinde asit gibi tepki verir.
ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ
Genelde;
1-
Ekşi bir tada sahiptirler
2-
Asitler mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler.
3-
Bazlarla tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluştururlar .Çeşitli asitlerin molekülleri, çözeltiye farklı miktarda serbest Hidrojen bırakma eğilimindedirler.
Asitlerin bulundukları yerler
Formik Asit: Karıncada bulunur.
Asetik Asit: Sirkelerde bulunur.
Malik Asit: Elmada bulunur.
Laktik Asit: Sütte bulunur.
Sitrik Asit: Limonda bulunur.
Tartarik Asit: Üzümde bulunur.
Bütirik Asit: Tereyağında bulunur.
Karbonik Asit: Gazozda bulunur.
Oleik Asit: Zeytinyağında bulunur.
Nitrik Asit: Kezzapta bulunur.
Asetilsalisilik Asit: Aspirinde bulunur.
Akrilik Asit: Bazı boyalarda bulunur.
Askorbik Asit: Turunçgillerde bulunur.
Folik Asit: Çilekte bulunur.
Fosforik Asit: Bazı gazlı içeceklerde bulunur.
Benzoik Asit: Hazır meyve sularında bulunur.
Laktik Asit: Yoğurtta bulunur.
BAZLAR
Baz, suda iyonlaştığında Brønsted-Lowry asit-baz teorisine göre ortama OH- (hidroksit) iyonu, Lewis asit-baz teorisine göre ise elektron çifti verebilen maddedir.
BAZLARIN KULLANILDIĞI YERLER VE FORMÜLLERİ
Sodyum hidroksit (NaOH): Sabun, lavabo açıcı.
Potasyum hidroksit (KOH): Arap sabunu, sıvı sabun, şampuan.
Kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2): Sıva ve harç.
Alüminyum hidroksit (AL(OH)3): Deodorantlar.
Magnezyum hidroksit (Mg(OH)2): antiasit.
Amonyak (NH3): Ev temizlik malzemesi, gübre, patlayıcı madde.(Zayıf bazdır)
BAZLARIN
ÖZELLİKLERİ
Sulu çözeltilerinde hidroksit (OH–) iyonu bulunduran maddelere baz denir.
Bazı bazların sulu çözeltilerinde iyonlarına ayrışması yukarıdaki gibidir. Fakat amonyak (NH3) hidroksit iyonu bulundurmamasına rağmen bazik özellik gösterir. Çünkü sulu çözeltisinde OH– iyonları oluşumuna sebep olur.
NH3 + H2O NH4 + OH–
Bazlar ele kayganlık hissi verir. Kuvvetli bazlar yakıcı ve tahriş edici özelliktedir. Bazlar acı tattadır. Fakat bazı çeşit bazlar zehirlidir. Bu yüzden tadına bakmamak gerekir.
Bazlar da, asitler gibi turnusol kâğıdı ile ayırt edilebilir. Bazlar kırmızı turnusol kâğıdını maviye dönüştürür.
Bundan başka bazlar fenolftalein çözeltisi yardımıyla da ayırt edilebilir. Baz içine fenolftalein çözeltisi damlatıldığında, baz pembe renk alır.Fenolftalein asit içine konulduğunda asitin rengini değiştirmez.
Bazlar da asitler gibi suda iyonlarına ayrıştıkları için elektrik akımını iletir.
NaOH ve KOH kuvvetli bazlardır. Kuvvetli bazlar metallere ve dokulara tahriş edici etki yapar. Amonyağın buharı göze, burna ve solunum yoluna zarar verir.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
1
üye beğendi.
Cevapla
Kapat
Saat: 17:03
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...