Arama

Ofis Dekorasyonu - Tek Mesaj #2

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ev - Ofis Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda evden çalışarak para kazanmak oldukça popüler bir meslek haline geldi ve Türkiye’de bir ev-ofis kültürü oluştu. Ancak, evden çalışanların karşısına, çalışmaya başladıktan bir süre sonra oldukça önemli bir problem çıktı. Evdeyken çalışmak, ilk zamanlarda kişinin verimini artırmış gibi görünse de; zamanla bu verim düşüyordu. Çünkü evin içinde, kişinin çalışmasını engelleyen ve dikkatinin dağılmasına neden olan bir sürü unsur bulunmaktaydı. Bu nedenler yüzünden evde çalışanların birçoğu, verimleri düştüğü için evde çalışmaktan vazgeçip eski büro hayatlarına geri döndüler.

Bu sitenin kurucusu olarak ben de işini evde çalışarak yürüten bir kişiyim ve aynı sorunları zamanında ben de çekmiştim. Ancak uygun bir ev-ofis dekorasyonu yaparak bu sorunlardan kurtuldum. Çalışma ortamımın dekorasyonunu yaparken ilk önce, verimimin düşmesine neden olan yaptığım rutin hareketleri ve dikkatimin dağılmasına neden olan olayları tespit etmekle işe başladım. Ardından bu sorunların önüne geçebilmek için fikirler geliştirdim. Daha sonra çalışacağım yerin, evimin neresinde olacağını ve nasıl düzenleneceğini belirledim. Home-ofisimin dekorasyonu bittikten sonra verimliliğim eskiye oranla büyük bir artış gösterdi. Bu tecrübeden sonra ev-ofis dekorasyonu yapmak isteyen kişilere birkaç önerim bulunuyor.

Ev-Ofis Dekorasyonunda Yer Seçimi

Ev ofisini kurmadan önce yapmanız gereken en önemli iş, çalışma ortamınızın evinizin hangi bölgesinde bulunacağını beirlemek ve bunu yaparken de her olasılığı düşünmek olmalıdır. Örneğin apartmanda yaşıyorsanız, komşularınızın gürültüsü en az hangi odanızda hissediliyorsa o odayı veya o odanın bir kısmını home ofis olarak düzenleyebilirsiniz. Ayrıca benim kişisel önerim; evinizdeki bir odayı sadece ev-ofisiniz için ayırmanızdır. Böylelikle hem kendinizi psikolojik olarak bürodaki gibi bir ruh haline sokacaksınız hem de evinizde bulunan başka kişilerin dikkatinizi dağıtmasının önüne geçebileceksiniz. Eğer ayırabileceğiniz bir oda bulunmuyorsa evinizdeki insanların en az kullandığı odayı veya bölgeyi tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Örneğin ailenin yaşadığı üç odalı bir evde, ev-ofis için kullanılacak en iyi yer yatak odasıdır. Ancak; ev-ofisinizde müşterilerinizi veya işinizin gerektirdiği bazı insanları ağırlayacaksanız oturma odası tercih edilmelidir.

Dekorasyona Başlama

Home-ofisinizin yerini belirledikten sonra sıra dekorasyona başlamaya geldi. Öncelikle ev-ofis dekorasyonu için en uygun tarz, minimalist yaklaşımdır. Dekorasyonda minimalizm; sadelik, işlevsellik ve ferahlığın bir arada bulunması demektir. Dolayısıyla ev-ofisinizi dekore ederken; dikkatinizi dağıtan objeleri çalışma ortamınızdan uzaklaştıp, çalışma odanızı beyaz rengin hakim olduğu bir şekilde, sadece işinize yarayacak ürünler ve malzemelerle yerleştirmeniz faydalı olacaktır.
Çalışma masanızı yüzünüz duvara dönük olacak şekilde yerleştirin. Çünkü çalışırken, geniş bir alana doğru yönelmiş bir şekilde durmak dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır. Bununla birlikte; duvara yönelmiş bir şekilde konumlanırsanız, duvarınıza asabileceğiniz ve işinizle ilgili olan bilgilerin yer aldığı bir ekran, tablo veya çizelgeye bakmanız kolaylaşacaktır. Ayrıca masanızı pencerenin karşısında yerleştirmeyin. Çünkü pencereden gelen güneş ışığı bilgisayarınızın ekranına temas ettiğinde yansıma yaparak gözünüzün rahatsız olmasına neden olacaktır. Masada otururken sizi rahat ettirecek ama mayıştırmayacak bir sandalye seçin. Bunun için tipik büro sandalyeleri kullanılabilir. Ancak seçtiğiniz sandalye, döner sandalye yerine ayaklı ve tekerleksiz sandalyelerden olsun. Böyle olmasının nedeni, döner sandalyelerin kişinin dikkatini dağıtmasıdır. Ayrıca ayaklı sandalye sayesinde kişi, gerekli olan bir dökümanı almak için yerinden kalkıp hareket edeceğinden dolayı hareketsizlikten uyuşan vücudu canlanacaktır.
Önereceğim önemli tüyolar bunlardı. Şimdi biraz da küçük ayrıntılardan bahsetmek istiyorum. Yine kişinin vücut sağlığı açısından, dosyaların veya kitapların bulunduğu dolaplar masadan uzak bir şekilde yerleştirilmesi daha uygun olur. Ancak sık kullanılan malzemelere erişebilmek için çekmecesi olan bir masa daha uygundur. Eğer home-ofisinizde iş için misafir ağırlayacaksanız çalıştığınız konumun arkasına düşecek şekilde karşılıklı koltuklar yerleştirebilirsiniz. (Müşterinizi çalışma masanızı görecek şekilde oturtursanız üzerinde olumlu bir izlenim bırakabilirsiniz.) Kafanızı yan tarafa çevirdiğinizde duvarda asılı hoş bir saatin olması sizin çalışmanızın hızlanmasını sağlayabilir. Son olarak ev-ofisinizde beyaz tonlarını kullanmanız, dikkatinizi dağıtacak her türlü objeden kurtulmanız ve sadece gerekli olan malzemelere yer vermeniz faydalı olacaktır. Çalışma masanızın olduğu yerde belirli aralıklarla güzel koku püskürten bir cihaz kullanarak bilinçaltınızda çalışmayla ilgili hoş düşüncelerin olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca çöp kutusu, çalışma masası ışığı ve kalemlikler gibi gereçler canlı renklerde olursa bu sizin çalışırken sıkılmanızı önleyecektir.
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2016 17:04
Sen sadece aynasin...