Arama

Müzik Teknolojisi - Tek Mesaj #1

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
MÜZİK TEKNOLOJİSi

Ses Kartı

Bir ses kartı hem ses giriş çıkışlarına, hem de MIDI giriş çıkışlarına sahiptir. Herhangi bir marka önermemiz doğru olmaz ama yaklaşık değerleri 150-300 milyon TL arası bir model uzun süre işinize yarayacaktır.

Midi Klavye (Midi Controller Keyboard): Halen birçok bestecinin müzik yazmada en çok kullandığı alet olan tuşlu çalgılar (keyboard) sizin de müzik yaratmanızı kolaylaştıracaktır. Çok farklı model ve fiyat seçeneği bulunmaktadır. Başlangıç olarak sadece MIDI sinyali yollayan MIDI controller klavyeler önerilebilir. Eğer içinde kendi sesleri olan bir synthesizer almayı daha uygun bulursanız Polyphony ve Multitimbral kapasitelerine dikkat ederek alın. 32 polyphony ve 16 Multitimbral altı günümüzde önerilmemektedir.

Hoparlörler: Speaker (hoparlör) profesyonel kayıt mühendislerinin en dikkat ettiği ekipmandır. Bilgisayarınızdan gelen ses yeterince güvenilir ve doğru değilse, yaptığınız beste, düzenleme ve miksajları başka yerlerde dinlediğinizde süprizlerle karşılaşabilirsiniz. En azından Hi-fi bir sistemle başlayabilir (genellikle önerilmese de), veya kendinden güç kaynaklı (powered) monitor sistemlerinden birini seçebilirsiniz. Bu seçenekte bas sesler için bir de sub-woofer almanızı öneririz. Daha sonra tercih edeceğiniz sistem ise pahalı studyo referans monitörleri olacaktır.

Son olarak bir internet bağlantısı edinmenizi öneririz, bilgisayar dünyasındaki son gelişmeleri aktif olarak takip etmenizi sağlayacaktır.

Yazılımlar: Yazılım dünyasını takip etmek artık neredeyse imkansız hale geldi ama elinizin altında bulunması gereken bazı temel yazılımlardan da bahsetmemiz gerekir. İşletim sistemi olarak en azından Windows98 ya da Milennium (PC), OS 8.0 (Mac) öneririz. Donanımınız için son sürücü (driver) güncellemelerini mutlaka yapmış olun.

Sequencer: Kendinize tavsiye edilen bir sequencer program seçin ve ona odaklanın.Bu programlar sayesinde bilgisayarınıza kayıt yapma ve parçalarınızı düzenleme imkanı bulursunuz. Sequencer seçerken unutmayın ki hepsinin zayıf ve güçlü yanları vardır, birinin diğerine göre her yönden daha üstün olduğunu söylemek yanlıştır. Cubase, Logic, Protools, Sonar çoğunlukla kullanılan sequencer yazılımlarıdır.

Plug-in: Plug-in denen, sequencer programına eklenti şeklinde kullanılan programların önemi büyüktür. Plug-inler üç farklı formatta üretilmektedirler: VST (Steinberg), Direct-X (Microsoft) ve TDM (Protools). Oldukça ucuz olan bu ürünler aynı zamanda çok kullanışlıdır. Pahalı stüdyolarda donanım olarak bulunan ses modülleri, kompresörler, equalizer katları, filtreler artık tek bir bilgisayarın içine plug-inler olarak girebilmektedirler.

İşte edinmeniz gereken en temel pluginler: :

İşte edinmeniz gereken en temel pluginler:

Soft synth: Ses modüllerine karşılık gelen "soft-syth"lerin kullanımı artık üst düzeydedir, içinde ses bankası olmayan MIDI klavyenizle sınırsız sayıda sese ulaşmanız artık çok kolay hale gelmiştir.

Ses örnekleyici (Sampler): Sample edilmiş sesleri bu programlar sayesinde kullanıp düzenlemelerinize daha gerçekçi ya da özgün bölümler ekleyebilirsiniz.

Efektler (Effects plug-in): Uygun fiyatlara, analog kadar sıcak olmasa da, bazen daha da iyi sonuçlar veren efektler bulabilirsiniz. EQ, Compressor ve Reverb elinizin altında bulunması gereken en önemlileridir.

Tüm bunlar müzik kaydetmek ve üretmek için yeterlidir ama ayrıca bir ses editörü (wave editor / audio editor) programı elinizdeki sesleri kesip yapıştırmanız için gerekli olacaktır. Artık birçok sequencer program içinde kendiliğinden yüklü olarak gelmektedir, ancak özellikle bu iş için üretilmiş programların yapabilecekleri yanında sınırlı işlevlere sahiptirler.