Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mayıs 2012       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Elektrik Olmadan Önce İnsanlar Nasıl Yasardı
Eskiden insan gücüne dayalı bir hayat vardı. Aydınlanmak için Gaz lambaları ve mumlar kullanılır, çamaşırlar elde yıkanırdı, şimdiki son model buharlı ütüler yerine kömürle ısıtılan ütüler kullanılır veya yatak altında kıyafetlerin düzlenmesi sağlanırdı, kombili evlerimizin yerinde kömür hatta köylerde tezek yakılarak ısınılırdı, tabi televizyon radyo veya internet olmadığı içinde iletişim posta yolu ile uzun zamanlar içerisinde yapılırdı, şimdi o dönemleri hatrlayan çok az insan var ve o dönemlerde yaşamayı isteyen kimse yoktur eminim, Son model arabalar, LCD Televizyonlar No Frost buzdolapları, Fırınlar, İnternet, ben yazıyorum ama hayatımızdaki elektirikle çalışan şeyleri saymakla bitiremeyiz en iyisi biz kısa tutup en çok kullanılan ve olmazsa olmaz olan cep telefonunu örnek vererek sonlandıralım ve elektiriğin hayatımızda neleri kolaylaştırdığını bi düşünelim.

İnsan hayatı elektrik bulunmadan önce şimdiki hayatımıza göre aslında daha mı güzeldi desem gelin birlikte karar verelim...
Elektriğin yaşamımıza sağladığı konfor ve zamandan ettiğimiz tasarrufu bir kenara bırakalım ve elektrik olmadan önce geçen zamanı birlikte ziyaret edelim.
Gündüzler günün aydınlanması ile hazine değerindeydi tarım, hayvancılık geçimlerini sağlamak adına insanların yapmış olduğu başlıca işlerdi.Kadınlar tarlada çalışıp eve döndüklerinde, hava kararmadan yemeği yapma telaşına düşerlerdi odun fırınları ( sobaları ) yazın bahçede, kışın ise evin içinde olurdu ve yemeklerini onun üzerinde pişirirlerdi. Her daim sıcak su sobanın üzerinde bir güğümde veya kazanda kaynar dururdu çünkü; çamaşırlar elde yıkanırdı hatta banyo yapmak için sobada üzerinde kaynatılan su kullanılırdı. Kış gecelerindeki gaz lambasının eşliğinde uzun aile ve komşu sohbetleri, anneannelerden dedeler hoş anılar masallar ve gazilik hikayeleri dillenir masal tadında konuşmalar yankılanırdı kulaklarda ve sobada pişen kestaneler, kabak tatlıları, ekmekler, börekler vs. damaklardan önce hoş kokularıyla ruhumuzu tatlandırırdı.

Kısacası aydınlanma, ısınma ve sıcak su vs temel her türlü ihtiyacın giderilmesi için doğadan yararlanılıyordu. “Geri dönüşüm!”, “Geri dönüşüm!” diye kendimizi parçaladığımız bu günlere nispet yaparcasına tabiri caizse en kral geri dönüşüm yapılırdı tezek yakılan sobalarda. Toplumun temel taşını oluşturan aile birimi yaz-kış, gece-gündüz kenetlenir, birlikte zaman geçirirdi. Dolayısıyla ne aile ne de toplum günümüzde olduğu gibi ayrışmaz, dağılmaz, kuşak farkları böylesi büyük olmazdı.
Haberleşme açısından en yaygın iletişim şekli mektup'tu. Eğer işiniz biraz daha acilse, kalkıp gitmekten başka çareniz yoktu. Ve muhakkak yazdığınız bir mektubun cevabını beklemek, şu an yaptığımız cevapsız çağrılardan sonraki dönüşleri beklemekten daha heyecanlıydı. Alınan bir haber, gerek babadan gerek oğuldan gerek anadan gerekse yardan, günümüzde alınan haberlerden kat be kat değerliydi.

Yarım saatte kuru temizlemeler yoktu sonra, kirli çamaşırlar adam akıllı çitilenecek ardından gerek görülür ise kolalanacak sonrasında ise sıra kömürlü ütüye gelecekti. Ki bunca zahmetten sonra sırta geçirilen bir gömleğin ütüsünün değeri ayrı bir yazı konusu ve yine bu temizliği ve ütüyü korumak da ayrı bir yazı konusu olabilecek değerde işlerdi. Bir saat giyilip çıkarılan gömlekler kirli sepetinin yolunu tutmazdı yani…
Kısacası ; Şu anda elektrik denilen mucizeye sahibiz, ısınma şeklimiz değişti, banyo ve mutfaklarda her daim sıcak su, bir kaç odada televizyon, bilgisayar ve internet,elektrikli süpürge, mutfak robotu,çamaşır ve bulaşık makinesi daha bir çok şeye sahibiz. Merak ettiğimiz her bilgiye ulaşmak sadece iki dakika sürmekte. İletişimde ev telefonu ile açılan çığır artık cep telefonu ile desteklendi birine ulaşamadım demek ‘’imkânsız’’ dedirtiyor. (( Eskiden telefon sadece muhtarların odasında olurdu, Aile televizyon karşısında dizi izlerken çocuklar internette boşa zaman geçiriyor,paylaşım yok denecek kadar az.Kitap okumakta artık iyiden iyiye azaldı, bilgiye okuyarak hayal ederek ulaşmaktansa izleyerek dinleyerek ulaşıyorlar tembellik Elektrik sayesinde sarıyor insanlığı..
Üşenen bir nesil ile beraberiz...
Eskiden karda kışta toplanan yakacak eziyeti nerelerde şimdi, kombinin düğmesine basmaya üşenen gençlik elektriğin bir hediyesi olsa gerek...
Son düzenleyen Safi; 16 Mart 2016 17:34