Arama


bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2012       Mesaj #3
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye

Beyzbol nerede icat edildi?



İngiltere’de. Beyzbol (köken olarak köşe noktası topu, kale topu) İngiltere’de icat edildi ve ilk olarak 1744’te Küçük Hünerli Cep Kitabı’nda adlandırılıp tanımlandı. Kitap İngiltere’de çok rağbet gördü ve 1762’de ABD’de basıldı.

Beyzbol, rounders’ı (beyzbola benzeyen bir İngiliz oyunu) temel almaz; rounders’ın tanımı, 1828’de Erkeklerin Kendi Kitabı’nın ikinci basımı yayınlanana kadar yazılı olarak yapılmamıştır. ABD’de rounders’ın bahsedildiği ilk yer, Robin Carver’ın l834’te yazdığı Spor Kitabı’dır. Carver kaynak olarak Erkeklerin Kendi Kitabı’nı gösterdi, ama oyuna “kale topu (base balI)” ya da “hedef topu” dedi.

1796’da yazılmış Northanger Manastırı’nın ilk bölümünde genç kahraman Catherine Morland’ın “kriketi, beyzbolu, ata binmeyi ve kırlarda dolaşmayı kitaplara” tercih ettiğinden bahsediliyor.

Beyzbol otoriteleri oyunun kökeninin Amerikan olmaması konusunda o kadar paranoyaktı ki, 1907’de arsız bir sahtekarlığı hayata geçirdiler. Birinci Lig yürütme kurulunun özel olarak ısmarladığı oyunun kökeni hakkında hazırladıkları bir raporda, oyunun İç Savaş generali ve kahramanı Abner Doubleday tarafından 1839’da Cooperstown’da (New York) icat edildiği şeklindeki hikâyeyi ortaya attılar.

Bir efsane doğmuştu. Püritenlerin Amerika’ya yerleştiği ilk dönemlerde her yerde oyun sopası ve topla oynanan bir sürü oyun bulunmasına ve Doubleday’in Cooperstown’a hiç gitmemesine ya da günlüklerinde beyzboldan hiç bahsetmemesine rağmen, bu hikâye Amerikalıların zihinlerine iyice saplandı. Bir anekdotta belirtildiği gibi: “Abner Doubleday beyzbolu icat etmedi, beyzbol Abner Doubleday’i icat etti.”
Eğer ABD’de modern beyzbolu icat eden biri gösterilecekse, bu kişi Manhattanlı kitapçı Alexander Cartwright’dır. Gönüllü bir itfaiyeci olan Cartwright, 1842’de (Knickerbocker İtfaiye Arabası Şirketi’nden sonra) Knickerbocker Beyzbol KuIübü’nü kurdu.

O ve diğer itfaiyeciler 47. ve 27. sokaklardaki bir oyun sahasında beyzbol oynadılar. Modern beyzbolun kuralları onların belirledikleri kurallara dayanır ve Cartwright, baklava dilimi şeklindeki oyun sahasının şemasını çizen ilk kişidir. Cartwright nihayet 1938’de Beyzbol Onur Listesi’ne alındı.
Son düzenleyen _Yağmur_; 6 Haziran 2016 14:13