Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Mayıs 2012       Mesaj #221
Avatarı yok
Yasaklı
Kuantum Noktaları / Yarı İletken Nano Kristaller

Bilimsel alanda birçok deneyin girdisi olan kuantum noktaları, üstün elektronik özellikleri sayesinde yakın gelecekte tıbbi görüntüleme alanında çığır açabilir.Boyutları genelde 2-6 nanometre arasında değişen kuantum noktaları, yarı iletken nano kristaller anlamına geliyor. Büyüklüklerine göre farklı renkte ışık yansıtan ve elektronik özellikleri değişen kuantum noktaları, yutarak veya enjeksiyon ile hücrelerimize girebiliyor veya onlara tutunabiliyorlar.

Çok küçük boyutları sayesinde, kuantum noktaları bize zarar veremeden vücudumuzdaki mikropları tesbit edebilir. Ancak erken teşhiste çığır açabilecek bu gelişmenin önünde bir engel var. Kadmiyum, selenyum, kükürt, kurşun ve diğer zehirli elementlerden sentezlenen kuantum noktalar, özellikle morötesi ışınlara maruz kaldıklarında parçalanabilir ve zehirli içeriklerini vücudumuza yayabilirler.

Çinli bilim insanları ise gerçekleştirdikleri en son deneylerde kuantum noktaların sanıldığından çok daha güvenli olduğunu savundu. Çinli medikal araştırmacı Ling Ye ve meslektaşları, Nature Nanotechnology dergisinde geçtiğimiz hafta sonu yayımlanan araştırmalarında, maymunlar üzerinde yaptıkları testlerin detaylarını açıkladı.

Maymunlar Çok Şanslı Değildi

Pekin’de yapılan araştırmalarda, maymunlara verilen kuantum noktalarının kırılmadıkları sürece hiçbir yan etki göstermedikleri ifade edildi. Ye, araştırma makalesinde şu ifadeyi kullandı:

“Kan ve biyomedikal işaretleyiciler, tedavinin ardından normal aralıklarını korudu ve ana organlarda 90 gün boyunca hiçbir anormallik gözlemlenmedi. Sonuçlar, kuantum noktaların neden olabileceği zehirlenmenin canlılarda minimum seviyede gerçekleşebileceğini gösterdi. Yine de, 90 günün ardından kadmiyumun ilk dozu ciğer, dalak ve böbreklere kaldı. Kuantum noktaların vücutta çözülmesinin uzun sürdüğüne işaret eden bu bulgunun ardından, maymunların ne derecede zehirlendiğini anlamak için daha fazla araştırma yapmak gerekecek.”

Kısaca, kuantum noktaları insan vücuduna enjekte edilmeleri halinde uzun süre orada kalabilir ve uzun dönemde sağlık sorunlarına yol açabilir. Bilim insanları, kuantum noktalarının etrafının inorganik maddelerle kaplanması gibi zehir etkilerini ortadan kaldıracak çözümler üzerinde çalışıyor. Başarı sağlanırsa, kanser veya diğer hastalıklar henüz etkili olma fırsatı bulamadan yok edilebilir.

Kaynak : NTVMSNBC / Nature Nanotechnology (22 Mayıs 2012,14:08)
Son düzenleyen nötrino; 3 Eylül 2015 10:42