Arama

Kanser - Tek Mesaj #13

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Mayıs 2012       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Sağlıklı Bir Hücrenin Kanserleşme Süreci


Tüm canlı organizmalarda genetik materyal olarak adlandırdığımız DNA molekülü ve bunun oluşturduğu kromozomlar üzerinde yer alan genlerin aktivasyon ve inaktivasyonlarında bir denge mevcuttur.

Karsinogenez, hücredeki genetik dengenin kimyasal ajanlar, bazı kanserojen virüsler, ultraviyole ışınları gibi çok farklı etkenler nedeniyle bozulmaya başlaması ile tetiklenmektedir.Organizmamızda 200 farklı tipte 100 trilyon hücre olduğu tahmin edilmekte ve bu hücrelerin büyük kısmı yaşamımız süresince bölünüp yeni hücrelerin oluşumuna katkı vermektedir.

Sağlıklı ve Kanserleşmiş Hücreler Arasındaki Temel Farklar


Sağlıklı bir hücrenin karsinogenez sürecine girmesi sonucu, öncelikle genetik yapısında değişimler meydana gelmekte ve genetik yapıdaki dengenin bozulması, hücrenin kullandığı metabolik yollarda rol alan enzimlerin miktarlarını dolayısı ile metabolik yolun oranlarını da değiştirmektedir.

Karsinogenez sürecinde hücrede yapısal bazı değişimler de izlenmektedir. Hücrenin düzgün olan kenarlarında kıvrıntılar, irileşme ve özellikle protein sentezinde rol alan organellerin sayısında artma bunların başında gelir.Kanserleşme sürecine giren hücrelerin önemli bir bölümü katlanarak bölünmekte ve hızla bulunduğu doku ya da organı işlevsiz hale getirerek organizmanın ölümüne yol açmaktadır.

Kaynak : Popüler Bilim (Mart 2012,Sayı:213)
Son düzenleyen perlina; 14 Mart 2017 16:05