Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2012       Mesaj #74
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bn size yutta sulhtan bahsetmiyorum yurtta barış dünya da barış ne anlama gelmektedir diyorum bir dahkine actığımda insallah doğru çıkar... y

Cmt 13 Hzr 2009, 21:19 "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" Ne Demek?

"Yurtta Sulh Cihanda Sulh" M. Kemal Atatürk'ün en beğenilen sözlerinden birisi. Öyle ki dış politikamızın temel ilkesi bu cümleyle özetlenmiştir. Ancak aynı zamanda bu cümle kanımca yanlış yorumlanması nedeniyle Türk dış politikasına vurulan bir prangadır.

"Yurtta Sulh Cihanda Sulh" genelde "biz barışçıyız kimsenin iç işlerine karışmayız, kimsede bizim iç işimize karışmasın." bazen de "Sınırlarımız dışında ne olursa olsun karışmayalım. Kimseyi, özellikle büyük devletleri aman kızdırmayalım. Kabuğumuza çekilelim oturalım." diye yorumlandı.

Ancak bu çarpık mantık ne yurtta, ne komşularımızla, nede dünyayla huzur içerisinde olmamızı sağladı. Yabancı devletler yurtta ve dünyada devletimizin bekasını bozmak için başımıza çoraplar ördüler. Biz de bu devletlere karşı "hop kardeşim benim ülkemde huzursuzluk çıkarırsan, bende senin ülkende sana rahat vermem" diyemedik.

Örneğin Almanya ülkemizin ekonomik, sosyal, politik hayatına müdahale eder, her türlü kargaşayı çıkarır bizimkilerin bir gıkı bile çıkmaz. Oysa ki bizim almanyada yaklaşık üç milyon vatandaşımız var ve bu nüfuzu kullanamıyoruz. Kullanalım desek karşılaşacağımız ilk tepkide "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" cümlesi geçecektir.

Atatürk 20 Nisan 1931'de "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" derken bunumu kastetti acaba? Atatürk'ün kastını anlamak için Hatay meselesini incelememiz yeterlidir. Atatürk hatay bizden çıktı fransızların iç meselesidir dememiştir. Aksine gerekirse "... bir fert olarak bana iltihak edecek birkaç arkadaşla beraber Hatay’a gireceğim. Oradakilerle el ele verip mücadeleye devam edeceğim." diyecek kadar kararlı bir dış politika izlemiştir. Bu görüş devam etseydi 12 adaları Yunanistan alıp burnumuzun dibine cephane yığabilirmiydi? Batı Trakya, Musul, Kerkük öksüz kalır mıydı? Güneydoğu'da böylesine acılar yaşanır mıydı?

Kanatimce Atatürk bu sözüyle Yurtta Sulh için Dünyada Sulh demek istemiştir. Dünyada ki olumsuz gelişmelere ülkemize ve insanlığa etki etmeden müdahele edebilirsek o zaman yurdumuzda da dünyada da barışısı sağlayabiliriz. Bunun içinde Atatürk gibi büyük düşünebilien basiretli nesillere çok ihtiyacımız var.

Saygılarımla
Murat DÖRTERLER