Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Mayıs 2012       Mesaj #87
Avatarı yok
Yasaklı
Enceladus’da Yaşam Olabilir mi?
Satürn’ün ayları arasında ufacık bir tanesi var ki, Enceladus adı verilen bu ay, ilginç özellikleri ile yeni sürpriz buluşların kaynağı olabilir. Satürn ve aylarının incelemesini sürdüren NASA’nın Cassini uydusundan beklenen muhtemel buluşlar arasında, Enceladus’da mikropların yani mikroskobik canlıların bulunması olasılığı bile bulunuyor.Cassini uydusu, Enceladus yüzeyinden sadece 70 km yukarıdaki uçuşları sırasında gayzerlere benzeyen fışkıran sular keşfetti. Yüzey buzları arasındaki çatlaklardan çıkan fıskiyeler muhtemelen alttaki geniş bir okyanusa işaret ediyor. Enceladus bu özelliği ile Güneş sisteminde mikroskobik yaşamı da destekleyebilecek tekil bir ortam olabilir.

Enceladus’un güney kutbuna yakın bölgelerinde değişik boyutlarda 90’dan fazla fıskiye keşfedildi. Bunlar su buharı, buz parçacıkları ve organik bileşikler püskürtüyor. Ödül sahibi gezegen bilimcisi ve NASA’nın Cassini uzay aracı görüntüleme alt sistemi lideri Carolyn Parco diyor ki: “…Cassini şimdi birkaç kez bu fıskiyeler içinden uçtu ve tadını aldı. Su ve organik maddelerin yanında buz parçacıklarında tuz olduğunu bulduk. Ve bu dünya okyanuslarındakiyle aynı tuzluluk…”

Enceladus’un yarıklarının termal ölçümleri ısının -85C dereceye kadar yükseldiğini açıklıyor. Parco Eğer yarıklardan çıkan bütün ısıl enerjiyi toplarsanız bunun 16 gigavatı bulduğunu söylüyor ve “O alttaki deniz bir organik madde ve enerji kaynağı. Dünyada yeraltında bulunan ekolojilere benzer bir ortam. Aynı hayat tarzına ev sahipliği ediyor olabilir” diyor.

Parco’ya göre Enceladus’daki ortam bizim gezegenimizin derinliklerinde olanla benzer olabilir. “…Dünya'nın yeraltı volkanik kayaçlarında bol miktarda ısı ve sıvı su bulunmaktadır. Bu kayaçlardaki organizmalar hidrojenle besleniyor. Ortamdaki reaksiyonlar karbon dioksit ve metan yapıyor ve bunlar hidrojene geri dönüştürülüyor…” En önemlisi bütün bunların tamamı güneş ışığının hiç olmadığı bir ortamda yer alıyor ve hiçbir şey güneş ışığından üretilmiyor.

Enceladus’u özel yapan şey yaşanabilir bölgesine kolay erişim. “… Kulağa çılgın geliyor ama burada yüzeyde kar şeklinde yağan mikroplar olabilir. Sonuç olarak astrobiyoloji araştırması için benim bildiğim en ümit verici yer. Yüzey üzerinde kazmaya bile ihtiyacımız yok. Fıskiyeler içinden uçabiliriz ve örnekler alabiliriz. Ya da yüzeye inebiliriz, arayabiliriz ve hatta dilimizi dışarı çıkabiliriz. Ve işte aradığımızı bulduk diyebiliriz. …”

Enceladus’un ısı kaynağı Satürn’ün kendisi gibi görünüyor. Satürn’ün yerçekimi ayın şeklinin günlük olarak yavaşça değişmesine neden oluyor. Kendi içerisinde esneyen hareketler ısı oluşturuyor. Fakat Parco bunun tüm ısıl enerjiyi açıklayamadığını söylüyor. Belki geçmişte Enceladus yörüngesi çok eliptik ise geçmişte daha yüksek miktarda enerji üretilmiş ve içerde depo edilmiş olabilir.Isıyı yukarı ne çekiyor olursa olsun, Parco’nun bir hareket planı var. Bu gerçekten çok kolay: “…Enceladus’a geri dönmemiz ve onu yerinde kontrol etmemiz gerekiyor...”

Kaynak : Science / JPL-NASA (07 Mayıs 2012)
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2017 02:17