Arama

Obezite - Tek Mesaj #13

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Mayıs 2012       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı
Obezite ile Savaşta Mango Meyvesinin Rolü

Mango kabuğu, adipojenezi (yağ hücrelerinin oluşması) azaltmakta etli kısma göre daha iyi.Avustralya'daki araştırmacılar, belirli mango türlerinin kabuğunda (ama etli kısmında değil), yağ hücrelerinin oluşmasını engelleyen kimyasallar tesbit etti.Obezite (aşırı şişmanlık), şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kanser gibi pek çok karmaşık sağlık sorunu ile ilişkilendirilen küresel bir sağlık durumudur. Yağ dokusu (adipoz) vücutta oluşturulur, yağ hücrelerinin (adiposit) sayısı ile artar ve bu hücrelerin içindeki lipid miktarı da yükselir. Adipositler adipojenez adı verilen ve pre-adiposit hücrelerinin ve lipid birikmesinin oluşmasını sağlayan bir proses ile gelişiyor. Bu prosesi bozarak, vücutta yağ birikmesini azaltmak mümkün.

Tropikal meyvelerde farklı miktarlarda ve karışımlar halinde fitokimyasallar (bitkilerde doğal olarak bulunan kimyasallar) bulunmaktadır, bunlardan bazılarının adipojenezi azalttığı gösterilmiştir. Mango meyvesi fitokimyasallardan zengin olması ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde popüler bir meyve olması nedeniyle Queensland Üniversitesi'nden araştırmacılar üç farklı mango çeşidinin adipojenezi durdurma yeteneğini çalışmak istedi. Grup ayrıca sarı etli kısım ile kabuğu karşılaştırdı.

İki mango türü olan Irwin ve Nam Doc Mai'nin adipojenezi başarı ile durdurduğu gösterildi. Takımın başındaki kişi olan Greg Monteith, şöyle konuştu: “Her bir kabuk ekstraktına özgü biyoaktif bileşiklerin karmaşık bir görünümü farkın nedeni olabilir, yani tek bir bileşikten ziyade karmaşık bir ilişki söz konusudur”. Garip bir şekilde, Kensington Pride isimli üçüncü bir türün hafif bir artmaya neden olduğu bulundu. Araştırmacılar yalnızca Kensington Pride kabuğuna özgü bazı kimyasallar tanımladı, bunlar lipid birikmesinin artmasından sorumlu gibi görünüyor. Bütün türlerin etli kısmı incelendiğinde durdurucu bir etki ortaya çıkmadı. Bunun sebebi yine etli kısım ve kabukta farklı kimyasalların bulunmasına bağlanıyor.

Georgia Üniversitesi (ABD)'de obezite karşıtı farmasötiklerin uzmanı olan Srujana Rayalam, mango kabuğunun etli kısmına göre antioksidanlar açısından daha zengin olduğunu ve bu çalışmanın sonuçlarının bunu iyi yansıttığını söyledi. Rayalam, Monteith'e kabuk ve etli kısmın fitokimyasal bileşiminin daha ileri analiz edilmesi sonucunda mangoya dayalı yiyecek ürünlerinin gelişmesinin sağlanacağı konusunda katılıyor.

Bu araştırmaya yönelik bir de uyarı var: Adipojenezin bu şekilde durdurulması daha büyük adipoz hücrelerine yol açabilir ve tip 2 şeker hastalığının gelişmesi ile sonuçlanabilir. In vivo çalışmalar, bu kimyasalların obezite tedavisindeki faydasını gösterecek. Uzun vadede, Monteith'in ekibi mangoların farklı fitokimyasal bileşimlerini oluşturmakta hangi genlerin önemli olduğunu anlamak istiyor.


Kaynak : RSC (M-W Taing et al, Food Funct / 25 Mayıs 2012)



Son düzenleyen nötrino; 6 Kasım 2015 20:15