Arama

AreX - avatarı
AreX
Ziyaretçi
21 Ekim 2006       Mesaj #166
AreX - avatarı
Ziyaretçi
21 Ekim 2006

ELEKTRİK PİYASASI YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK... -İTHALAT VE İHRACAT FAALİYETİNDE BULUNABİLMEK İÇİN ŞİRKETLER, ULUSAL ELEKTRİK SİSTEMİNİN, ELEKTRİK ENERJİSİNİN İTHAL VEYA İHRAÇ EDİLECEĞİ ÜLKENİN ELEKTRİK SİSTEMİ İLE SENKRON PARALEL ŞEKİLDE İŞLETİLMESİNİN MÜMKÜN OLMAMASI DURUMUNDA, ''KARŞI ÜLKEDE ELEKTRİK ENERJİSİ İTHALATI VEYA İHRACATI İLE İLGİLİ KURUMLA YAPILAN ÖN ANLAŞMA, PROTOKOL VEYA NİYET MEKTUBU''NU EPDK'YA BELGE OLARAK SUNACAK -AYNI ENTERKONNEKSİYON HATTINI YAPMAK VEYA MEVCUT NTK'YI ARTIRACAK İLETİM TESİSLERİ YAPMAK İÇİN BİRDEN FAZLA TALEP OLMASI HALİNDE, ''EN UCUZ FİYATLA YAPMAYI VE SÖZ KONUSU HATTIN MAHSUPLAŞMASINI EN KISA SÜREDE TAMAMLAMAYI TEKLİF EDEN'' TÜZEL KİŞİNİN TEKLİFİ KABUL EDİLECEK

ANKARA (A.A) - Elektrik piyasasında elektrik enerjisi ithalat ve ihracatında uygulanacak esasları belirleyen yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun, ''Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Söz konusu değişikliğe göre, ithalat ve ihracat faaliyetinde bulunabilmek için şirketler, ''ulusal elektrik sisteminin elektrik enerjisinin ithal veya ihraç edileceği ülkenin elektrik sistemi ile senkron paralel şekilde işletilmesinin mümkün olmaması durumunda, karşı ülkede elektrik enerjisi ithalatı veya ihracatı ile ilgili Bakanlık veya yetkili Kurumla yapılan ön anlaşma, protokol veya niyet mektubu''nu Kurum'a bilgi ve belge olarak sunacak.

-FAALİYET İZNİ-

Şirketlerin başvurusunun incelenmesi, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması aşamasında ise, ithalat veya ihracat faaliyetinde bulunması uygun bulunan lisans sahibi tüzel kişiye, ''başvuru sırasında sunulan belgelere uygun anlaşmaların, ulusal elektrik sisteminin elektrik enerjisinin ithal ya da ihraç edileceği ülkenin elektrik sistemi ile senkron paralel şekilde işletilmesinin mümkün olmaması durumunda ise karşı ülkedeki elektrik enerjisi ithalatı ve ihracatı ile ilgili Bakanlık veya yetkili kurumla yapılan anlaşmaların, enterkonneksiyon anlaşmasının ve lisans tadil bedelinin Kuruma ibraz edilmesi'' durumunda faaliyet izni verilecek.

Bu yükümlülüğün otuz gün içerisinde yerine getirilmesi yazılı olarak bildirilecek. Anlaşmalar söz konusu ülkedeki Türk Konsolosluğundan veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan, ''Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi'' hükümlerine göre onaylanmış olacak.

Yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde, ithalat veya ihracat faaliyetine izin verilmesine ilişkin hükümler, Kurum tarafından ilgili tüzel kişinin lisansına eklenecek ve Kurum internet sayfasında duyurulacak.

Yönetmelikle, yeni enterkonneksiyon hatlarının toptan satış lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yapılmasına ilişkin maddede de değişiklik yapıldı.

Buna göre, enterkonneksiyon hatları inşaatı veya net transfer kapasiteyi (NTK) artıracak iletim tesisleri yapan tüzel kişilere, bu hatların bedeli Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda, ''sistem kullanım ve kısıt yönetim bedelinden mahsup etme yolu ile'' ödenecek.

-''MAHSUPLAŞMAYI KISA SÜREDE TAMAMLAMA'' TEKLİFİ KABUL EDİLECEK-

Ayrıca, ulusal elektrik sisteminin elektrik enerjisinin ithal veya ihraç edileceği ülkenin elektrik sistemi ile senkron paralel şekilde işletilmesinin mümkün olmaması ve yeni enterkonneksiyon hatlarının toptan satış lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yapılması durumunda; ''mahsuplaşma tamamlanana kadar yapılan hattın NTK değerinin hangi oranlarda kullanılacağına, hattın durumu da göz önüne alınmak kaydıyla TEİAŞ veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından'' belirlenecek.

Aynı enterkonneksiyon hattını yapmak veya mevcut NTK'yı artıracak iletim tesisleri yapmak için birden fazla talep olması halinde ise söz konusu iletim tesisini onaylı projeye göre, ''en ucuz fiyatla yapmayı ve söz konusu hattın mahsuplaşmasını en kısa sürede tamamlamayı teklif eden'' toptan satış lisansı sahibi tüzel kişinin teklifi kabul edilecek.

-DAĞITIM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan bir başka yönetmeliği ile de elektrik piyasası dağıtım yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

Değişiklikle, söz konusu yönetmeliğin üretim faaliyeti gösteren tüzel kişiler için bağlantı esaslarını düzenleyen maddesine ekleme yapıldı.

Buna göre, gerekli koşulları birlikte sağlayan üretim tesisleri ile tüketici tesisleri arasında, daha önce belirlenen şart aranmaksızın, mevzuat kapsamındaki teknik standartların sağlanması koşuluyla, direkt hat tesis edilmesine de TEİAŞ ve dağıtım şirketinin görüşleri alınmak suretiyle Kurum tarafından izin verilecek.

Bu izin için gerekli koşullar ise şöyle belirlendi:
''Bir üretim tesisinin barası veya halihazırda üretim tesisi barasından, bağlı bir diğer tüketim tesisi ile yeni bağlanacak tüketim tesisleri arasında tesis edilecek direkt hatların güzergahındaki taşınmaz malların mülkiyetinin ya da irtifak hakkının veya kullanım izninin, üretim lisansı sahibi tüzel kişiye ya da direkt hat tesis edilecek tüzel kişilere ait olması,

Direkt hat tesis edilecek tüketim tesislerinin; bir önceki takvim yılına ait toplam elektrik enerjisi tüketim miktarı itibarıyla ya da içinde bulunulan yılda gerçekleşen toplam elektrik enerjisi tüketim miktarı itibarıyla tek başına serbest tüketici limitini geçmesi.''