Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Haziran 2012       Mesaj #88
Avatarı yok
Yasaklı
Bulutlar Alçalıyor mu?
NASA tarafından desteklenen yeni bir araştırmaya göre son on yıl içinde ortalama bulut yükseklikleri az da olsa - yaklaşık ortalama yüzde bir- alçaldı. Araştırmadan elde edilen bulgular NASA’nın Terra uydusundan alınan verilere dayanıyor ve son 10 yıl süresince bulut yüksekliklerindeki azalma eğilimine işaret ediyor.

Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan makaleye göre küresel bulut yükseklik ortalaması on yılda yüzde bir oranında, yaklaşık 30-40 metre civarında azaldı.Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi’nden bilimciler on yıl süresince (Mart 2000’den Şubat 2010’a kadar) dünya çapında toplanan, bulut yükseklik ölçümlerini analiz ettiler. Bu ölçümler NASA’nın Terra uzay aracının üzerindeki Multi-angle Imaging SpectroRadiometer (MISR) cihazı tarafından kaydedildi. MISR yeryüzü tarafından yansıtılan güneş radyasyonunun yoğunluğunu ölçmek için kullanılan bir cihaz.

Ortalama yükseklikteki alçalmanın nedeni çok yükseklerde daha az bulut oluşması olarak görülüyor. Bir başka deyişle bulutlar yere daha yakına gelmiyor ama çok yüksek bulutlarda bir azalma var.

Çalışmadaki baş araştırmacılardan biri olan Roger Davies, “on yıllık kayıt süresinin yeterli uzunlukta olmayabileceğini, ancak gene de verilerin önemli bir şeylerin olduğuna dair ipucu verdiklerini” belirtti. Bulguların, Dünya çapındaki hava sıcaklığı üzerindeki etki ve önemini belirlemek için daha uzun süreli izleme gerekebilir.

Bulut yüksekliğinde tutarlı azalma, gezegenin yüzey sıcaklığını azaltarak, küresel ısınmanın etkilerini yavaşlatma potansiyeline sahip. Küresel ısınma neden olduğu değişime karşı çalışan bir negatif geribildirim mekanizması gibi de görülebilir. Davies’e göre biz tam olarak bulut yüksekliğinin alçalmasının nedenlerini henüz tam olarak bilmiyoruz.

1999 Aralık ayında fırlatılan Terra uydusu, Kaliforniya Pasadena’daki NASA’nın Jet İtki Laboratuarı (Jet Propulsion Laboratory) tarafından tasarımlandı, üretildi ve yönetilmekte. MISR uydu üzerindeki beş cihazdan biri. MISR, dünyanın etrafındaki bulutların üç boyutlu görüntüsünü üretmek için, bulutların yükseklik ve hareketlerinin ölçümlerini yapabilecek şekilde farklı açılara yerleştirilmiş dokuz ayrı kamera bulunduruyor.

NASA’nın Terra uzay gemisi bu on yıl süresince de veri toplamaya devam edecek şekilde ayarlandı. Bilimciler bu eğilimin devam edip etmediğini görmek için MISR verisini yakından takip etmeye devam edecekler.

Kaynak : Spacedaily / Geophysical Research Letters (23 Şubat 2012)
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2017 02:17