Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Haziran 2012       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı
Organik Tarım İçin Yeni Bir Buluş

orgtr

Organik tarımcılar için böcek zararlılarına karşı mücadelede iyi bir haber. AB araştırma fonlarıyla desteklenen, ve Almanya - Macaristan ortaklığında yürütülen bir projede geliştirilen tanecikler, hem böcekleri kovuyor, hem de bitkilerin gübrelenmesine yardımcı oluyor. Yeni geliştirilen tanecikler sayno bakterilerden (cyanobacteria) ve biyogaz tesislerindeki fermantasyon artıklarından üretilmekte.

Organik tarımcıların çok büyük bir sorunu, kimyasal ilaç kullanmadan zararlı böceklerle mücadele etmek. Zararlı böcekler, bir kez bir tarlaya girerlerse artık o tarla elden çıkmakta. Oysa organik tarım ürünlerinin üretim ve satışları hızla artmakta. Çok kişi böcek ilacı veya kimyasal maddeler bulaşmış ürünleri yemekten kaçınıyor. Organik çiftçilerin elinde fazla bir mücadele aracı yok. Bir yol böceklerin üreme mevsimi dışında ekim yapmak. Başka bir yol da zararlıya karşı başka bir böcek kullanmak. Ancak bunların ikisi de zor ve etkinliği az yöntemler.

Yeni araştırmadan çıkan haber organikçileri sevindirmeli. Batı Macaristan Üniversitesi ile Almanya’nın Fraunhofer Biyoteknoloji Enstitüsü (IGB), ortaklaşa geliştirdikleri tanecikleri, projede işbirliği yaptıkları bazı organik tarım kuruluşlarında başarıyla denediler. IGB’den bir yetkilinin açıklamasına göre tanecikler büyük oranda biyogaz üretim artıklarından oluşuyor. Ayrıca %0,1 oranında sayno bakteri bulunuyor. Toprak florası bakterilerin bir koku yaymalarına yol açıyor ve bu koku da böcekleri uzak tutuyor. Ayrıca fermantasyon kalıntıları, bitkileri besleyici zengin maddeler içerdiklerinden gübre etkisi yapıyor.

Sayno bakterilerin elde edilmesi için özel bir reaktör kullanıldı. Bakterilerin çoğalması için bakteri kolonilerine mineral ağırlıklı besinler, ışık ve CO2 gazı verildi. Bakterilerin zarar görmemesi için ortamın özenle karıştırılması, hava ve CO2 gaz akışının dikkatle ayarlanması gerekti. Çünkü fazla basınç ve hız, uzun bir inci dizisi biçimindeki bu bakterileri parçalayarak öldürebilmekte. Araştırmacılar daha sonra bakterileri süper ısıtılmış buharla kurutarak, biyogaz atıkları ile karıştırdılar ve karışımı küçük tanecikler biçiminde çıkardılar.

Tanecikler, Macaristan ve İspanya’da organik lahana ve başka sebze üreten örnek tarlalarda denendi. Lahana kökü böceği olarak bilinen zararlının çevresine tanecik konan bitkilere gelmediği görüldü. Ancak taneciklerin araştırma ortamından ticari üretim ve satış ortamına aktarılması yıllar alabilir.


Kaynak : European Commission (11 Nisan 2012)