Arama

Kıtalar - Afrika - Tek Mesaj #5

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Haziran 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Afrika Kıtası

30 milyon km2 lik bir alana sahiptir. Ortalama yükselti yaklaşık 750 m dir. Kıtanın kuzeybatısı, güneyi ve doğusu dağlıktır. En yüksek yeri Klimanjaro (5895 m) dur. Afrika Kıtası'nın hem kuzey hem de güney Yarımküre'de aynı enlem aralığında toprakları bulunduğundan her iki yarımküre'de benzer iklimierin etkisi görülür. Düzlükler ve platolar oldukça geniş alan kaplar.
İklimi:
Sıcak kuşak iklimieri (Ekvatoral ve savan) etkilidir. Kuzeyde Büyük Sahra, güneyde Kalahari çöl iklimlerinin görüldüğü yerlerdir. Akdeniz kıyısında ve Güney Afrika'nın Kap Bölgesinde Akdeniz iklimi etkili olmaktadır.
Akarsuları:
Nil, Nijer, Kongo, Zambezi önemli akarsulardır.
Gölleri:
Kıtanın doğusunda kuzey-güney yönlü Gor çukurluğunda tektonik göller fazladır. Önemlileri Viktorya, Tanganika, Nyasa ve Rudolf gölleridir.
Nüfus:
Çöl ve sıcak kuşak iklimi nedeniyle yoğun nüfuslu değildir. Nüfus yüksek kesimlerde ve kıyılar ile Nil nehrinin aşağı çığırında kalabalıktır.
Ekonomi:
Pamuk (Mısır'da) kakao ve çeşitli meyveler önem taşır. Avcılık temel geçim kaynaklarından birisidir. En önemli zenginlik kaynakları altın, krom, elmas, demir, bakır, kömür ve kuzey kesimlerinde petroldür.
In science we trust.